Općina Jajce

Grb i zastava

Odlukom Općinskog vijeća Jajce 22. februar obilježavat će se kao Dan Općine Jajce. Datum je ovo prvog pisanog spominjanja grada Jajca 1396. godine u Povelji iz dubrovačkog arhiva. Na 16. redovnoj sjednici Općinskog vijeća Jajce održanoj 29.4.2014. godine usvojena je i Odluka o grbu i zastavi Općine Jajce. (Službene novine Općine Jajce broj:3/14)

Grb Općine Jajce je u obliku trouglastog štita. Podloga štita je bijele boje dok su simboli grada ucrtani zlatnom bojom. Okvir štita prate dvije paralelne linije. Vanjska linija je deblja, a unutrašnja tanja. U bijelom polju gornjeg dijela grba velikim slovima napisan je naziv grada „JAJCE“, a ispod je manjim brojevima napisana godina „1396“. Ispod toga ucrtan je stari dio grada Jajca sa naznačenim konturama Tvrđave, tornja sv. Luke, prve i druge kapije i konturama još tri objekta. U bijelom polju donjeg dijela grba ucrtane su konture vodopada grada Jajca.

Zastava Općine Jajce je pravougaonog oblika, bijele boje, u sredini zastave nalazi se grb Općine Jajce obrubljen zlatnom bojom.

Zastava Jajce


Grb jajce

Kontaktirajte nas

Općina Jajce
Ul. Nikole Šopa
70101 Jajce

  • Centrala: 030/658-011
  • Načelnik: 030/658-013

 

Vi ste ovdje: Početak Lokalna uprava Grb i zastava