Općina Jajce

Prvi interaktivni portal za dijasporu iz Bosne i Hercegovine

dijasporaPortal logoOd početka mjeseca marta ove godine stavljen je u rad interaktivni web portal za dijasporu www.dijaspora.mhrr.gov.ba  u vlasništvu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH. Pozivamo sve zainteresovane da se registruju na portalu u cilju razmjene informacija između dijaspore i BiH i jačanja međusobne saradnje. Podsjećamo, Općina Jajce dijelom je projekta „Dijaspora za razvoj“.

Opširnije...

Potpisan Memorandum o saradnji u oblasti iseljeništva sa 28 gradova i općina u BiH među kojima je i Općina Jajce

MG2Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac danas je u Sarajevu potpisala memorandume o saradnji u oblasti iseljeništva s gradonačelnicima i načelnicima, odnosno predstavnicima 28 gradova i općina u BiH, među kojima i Općina Jajce.

Opširnije...

Javni poziv kompanijama iz BIH za podnošenje prijedloga projekata za dodjelu bespovratnih sredstava u svrhu prenosa znanja i vještina dijaspore u okviru Projekta „Dijaspora za razvoj„

DijasporapozivprivredaObavještavamo sve zainteresovane da je otvoren Javni poziv kompanijama iz BIH za podnošenje prijedloga projekata za dodjelu bespovratnih sredstava u svrhu prenosa znanja i vještina dijaspore u okviru Projekta „Dijaspora za razvoj„.
 
Podsjećamo, Općina Jajce dijelom je nastavka projekta Dijaspora za razvoj. 

Opširnije...

Dijaspora za razvoj – INFOGRAFIKA

dijaspora2Dijaspora Bosne i Hercegovine
 
Oko 2 miliona ljudi porijeklom iz BiH (prva i druga generacija) živi u oko 50 zemalja širom svijeta.
 
Više od 80% osoba porijeklom iz BiH živi u evropskim zemljama: Hrvatskoj, Srbiji, Njemačkoj, Austriji, Sloveniji, Švedskoj, Švicarskoj potom u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi (oko 16%) te u Australiji (oko 2,5%). 

Opširnije...

Općina Jajce i u nastavku projekta Dijaspora za razvoj

D4D10Općina Jajce dijelom je nastavka projekta Dijaspora za razvoj. Općinski načelnik Edin Hozan u Sarajevu je, u zgradi Ambasade Švicarske u BiH, potpisao Memorandum o saradnji sa UNDP-om koji reguliše prava i obaveze svih aktera u projektu. Projekat “Uvrštavanje koncepta migracija i razvoja u relevantne politike, planove i aktivnosti u BiH: Dijaspora za razvoj (D4D)” implementiraće se do 2020. godine, a partneri u projektu su Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, Švicarska ambasada, UNDP, Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u BiH i partnerske jedinice lokalne samouprave.

Opširnije...

Live web kamere iz Jajca

cam1cam2

Live kamere rade sa Mozila Firefox-om i Internet Explorerom sa instaliranim VLC plugin-om.

Vi ste ovdje: Početak Aktuelnosti Dijaspora