Općina Jajce

Dijaspora

Jajce u srcu

jajcedijasporaPoštovani Jajčani i Jajčanke gdje god bili, 
 
Upućujemo Vam najljepše pozdrave iz VAŠEG Jajca, jer gdje god da danas živite, sigurni smo da u srcu nosite Vaše Jajce. Sa željom da Vas približimo Vašem gradu i Vaš grad Vama otvorili smo ovu rubriku na službenoj web stranici Općine Jajce. Želimo Vam na ovom mjestu prezentirati aktivnosti koje su direktno vezane za dijasporu,  ali želimo da ovo bude i mjesto gdje ćemo moći zabilježiti i Vaše ideje i prenijeti Vaše uspjehe. Zapamite VAŠ USPJEH JE I USPJEH VAŠEG GRADA JER VI STE NAJBOLJI AMBASADORI JAJCA!
 
 
Jajce je grad u kojem su se rađale države, krunisali kraljevi, grad sjedište bosanskih kraljeva, grad koji njegujući svoje kulturno, historijsko i prirodno nasljeđe predstavlja ono najljepše što su priroda i čovjek tokom milenija podarili ovom gradu - kapiji istoka i zapada. 
 
Jajce, muzej pod vedrim nebom, ima posebnu privilegiju. Jednim pogledom sa jajačke tvrđave mogu se obuhvatiti čak četiri carstva, tri kraljevstva, tri svjetske monoteističke religije i najrazličitiji arhitektonski stilovi te životni običaji.
 
Ovo je grad u kojem su ljudi živjeli još prije 6.000 godina....
 
 
VAŠE JAJCE
 
Engleski putopisac Vilijam Miler daje oduška svojim nabujalim emocijama pa piše: „Putovati Bosnom a ne vidjeti Jajce bilo bi neoprostivo, jer to je, bez sumnje, dragulj te zemlje, grad s prekrasnim položajem. Od svih gradova na bliskom istoku malo njih ima tako lijep položaj kao ova posljednja prijestonica bosanske kraljevine. Možda najljepši vodopad u Evropi uz huku se obrušava niz stijene na čijem vrhu se smjestio grad s brzom rijekom u podnožju.“ 
 
Prema popisu stanovništva iz 1991. godine u Jajcu je živjelo 45.000 stanovnika. Danas, prema dostupnim informacijama, u Jajcu živi oko 30.000 stanovnika. Prema analizama u zemljama EU živi oko 10.000 Jajčana. Dakle, gotovo 40 % Jajčana nalazi van Jajca i granica naše domovine. Samo u Švedskoj danas živi gotovo 6.000 naših sugrađana, veliki broj se nalazi u Danskoj, Njemačkoj, Austriji, Hrvatskoj i drugim zemljama Evropske unije i oni su naša najjača veza sa Evropskom unijom. 
 
 
AKTIVNOSTI
 
Konkretne aktivnosti sa dijasporom počinju organizacijom sastanka Glavnog odbora Svjetskog saveza dijaspore u Jajcu (oktobar 2007. godine) i potpisivanjem Protokola o saradnji sa gradom Piacenza (Italija) na inicijativu Udruženja “Bosna i Hercegovina van granica” (Oltre i Confini) iz Piacenze.  Ova italijanska općina prihvatila je veliki broj bosanskohercegovačkih izbjeglica među kojima najvećim dijelom Jajčana. 
 
Jubilarni  susreti na Plivskim jezerima – Jajce DI-LOK 2010, kulturno-sportska manifestacija koja je 2010. godine u Jajcu bila u znaku okupljanja BH građana koji privremeno žive izvan svoje zemlje. Pokrovitelj manifestacije bila je Općina Jajce, organizator nevladine organizacije, a partner Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i Grad Štokholm.
 
Nominacija uže gradske jezgre Jajca na Listu UNESCO spomenika projekat je u čijoj promociji izvan granica najvećim dijelom učestvuje dijaspora Jajca. Jedan od koraka bila je i Izložba „Jajce, kraljevski grad“ nastala je u želji da se široj publici predstavi bogatstvo kulturno-historijske i prirodne baštine Jajca.
 
Pariz, Göteborg, Helsingborg, Stockholm, Malmöe, Zagreb, Virovitica gradovi su u kojima je predstavljena  Izložba „Jajce kraljevski grad“. Svojevrsni domaćini izložbe bili su Jajčani koji privremeno borave u Francuskoj,  Švedskoj i Hrvatskoj. 
 
Općina Jajce prepoznala je resurse u svojim građanima koji su privremeno utočište pronašli izvan granica svoga grada i svoje države i uspostavom prijateljskih veza sa gradovima u kojima danas žive Jajčani pokušava povezati Jajce, njegove građane i gradove koji su pružili utočište Jajčanima.
 
Na inicijativu Jajčana koji žive u pokrajini Örebro, gotovo  njih 1.500, potpisan je Protokol o saradnji Jajca sa Hallsbergom.
 
Općina Jajce potpisala je protokol o saradnji sa gradom Virovitica, Republika Hrvatska, u kojem takođe žive Jajčani.
 
Uspostava prijateljskih veza sa gradom Ottensheim iz Austrije rezultat je aktivnosti Jajčana koji žive u ovom gradu. 
 
Veliku podršku Jajčanima, u dopremanju školske opreme, računara, bolničkih kreveta, odjeće, hrane i različite opreme, pružili su naši građani koji žive u Danskom gradu Holstebro predvođeni Udrženjem Jajčana “Vodopad”, zatim Njemačkog grada Hude...
 
 
INVESTIRANJE
 
Procjena ukupnog iznosa investiranja iz dijaspore u našoj općini iznosi 5.000.000,00 KM. Dominira ulaganje u metaloprerađivaču industriju koja generira i najveće prihode. Pored metaloprerađivačke industrije zastupljena je i drvna industrija, turizam i ugostitejstvo, usluge zdravstvene zaštite i građevina.
Po klasifkaciji  dominiraju mala preduzeća te jedno veliko.  Podaci o investitorima:
  
- THERMOFLUXdoo Jajce (metaloprerađivačka industrija) – proizvodnja kotlova i kamina  na pelet i automatskih kotlova 
- NIRBO doo Jajce (drvna indstrija) – proizvodnja namještaja
- PZU PRUDENT Jajce (Usluge zdravstvene zaštite) – stomatološka klinika   
- JAJCETOURS doo Jajce (Turizam i ugostitejstvo) – hotel, autokamp   
- TRIMGRAD doo Jajce (građevina)
 
Općina Jajce jedna je od 10 općina iz Bosne i Hercegovine koja je uključena u projekat UNDP BiH „Migracije i razvoj“. Projekat predviđa mjere podrške općinama sa brojnom dijasporom u jačanju kapaciteta za razvojnu saradnju sa iseljeništvom. 
 
 
PROJEKAT „MIGRACIJE I RAZVOJ“
 
Uvrštavanje koncepta migracija i razvoja u relevantne politike, planove i aktivnosti u Bosni i Hercegovini je zajednička inicijativa Razvojnog programa ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH), Švicarske vlade i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine (MLJPI BiH), a implementira se u saradnji sa deset jedinica lokalne samouprave u BiH. 
 
Opći cilj projekta je doprinijeti uspostavljanju povoljnog okruženja za migrante koji su spremni da promoviraju i proaktivno podržavaju razvoj zemlje u relevantnim oblastima tranzicije i društveno-ekonomskog napretka na svim institucionalnim i društvenim nivoma.
 
Na području Jajca, kroz finansijsko učešće dijaspore, programa “Migracije i razvoj” UNDP-a BiH i Općine Jajce podignuto je novih 7,5 hektara zasada malina i uključeno 38 domaćinstava u sistem proizvodnje.
 
Vrijednost projekta za Jajce iznosila je 116.816 KM od čega je učešće donatora 30.000 dolara. Korisnicima je isporučeno ukupno 92.796 sadnica maline (po korisniku 2.442 sadnice) i kompletan sistem za navodnjavanje za dva duluma pod malinama, a korisnici su se, prema ugovoru, obavezali uzgajati maline narednih deset godina.
 
Očekivani prinos na 75 duluma procjenjuje se na oko 90 tona malina. Kroz projekat finansijski je obezbijeđeno 38 porodica u prosjeku sa po četiri člana domaćinstva. Tokom berbe biće angažovano gotovo 150 berača. Uspješnom realizacijom projekta 38 domaćinstava,  u prosjeku sa 4 člana,  finansijski će biti zbrinuto više od stotinu pedeset naših sugrađana.
 
Projekat je finansiran od strane Švajcarske Vlade, uz podršku Općine Jajce i dijaspore. Općina Jajce je uputila javni poziv ljudima iz dijaspore sa jasnom namjerom o isplativosti projekta i mogućnosti poboljšanja uslova života u Jajcu. 
 
U želji da na određen način da svoj doprinos dijaspora se sve više uključuje u različite aktivnosti na poboljšanju uslova života u Jajcu. 
 
„Susreti na Plivi“, manifestacija koja je nekada okupljala jajačku dijasporu, ponovo je, uz podršku Općine i učešće kulturno-umjetničkih društava, nevladinih organizacija i udruženja građana iz dijaspore i Jajca oživljena. Ovaj put pod nazivom „Susreti na Plivskim jezerima 2015 – Dan sa dijasporom“. Bila je to prilika za druženje, sportska nadmetanja, igru i pjesmu, ali i razmjenu ideja i mogućnosti. „Susreti na Plivskim jezerima 2015 – Dan sa dijasporom“ održani su na Malom Plivskom jezeru. Uz sportske događaje i bogat kulturno zabavni program,  u okviru manifestacije održan je i svojevrstan okrugli sto na otvorenom na kojem je Načelnik Općine Jajce sa dijasporom razgovarao o aktivnostima, razmijeni ideja i mogućnostima uspostave saradnje.
 
Dijaspora je, kroz projekat Migracije i razvoj, dala svoj doprinos na izradi Baze podataka o dijaspori što će uveliko olakšati buduću komunikaciju i saradnju. Na novom web portalu Općine Jajce www.opcina-jajce.ba  otvorili smo, zahvaljujući implementaciji projekta Migracije i razvoj, i podršku dijaspore, odjeljak koji će iskuljučivo biti korišten za direktnu komunikaciju i informisanje naših građana koji su svoje utočište našli izvan granica svoga grada i svoje države.
 
Molimo Vas da se registrujete u našem odjeljku za Dijasporu, dio registracija,  na linku http://www.opcina-jajce.ba/index.php?option=com_comprofiler&view=registers&Itemid=205
 
Želimo svojim angažmanom u lokalnim zajednicama, pozitivnim primjerima odnosa sa dijasporom BRENDIRATI  lokalnu zajednicu, jačati kolektivnu svijest o značaju svakog građanina Bosne i Hercegovine, UČITI da RAZUMIJEMO DIJASPORU, razbijati dosadašnje predrasude o nama i dijaspori, ali i kod dijaspore razvijati sliku o ljepoti i bogatstvu njihove zemlje.  
 
Želja nam je da ova podstranica bude naša buduća spona, da nas još više poveže. Želimo da nam pišete o Vašim uspjesima, o Vašim potrebama, o Vašim željama. Želimo ZAJEDNO graditi i čuvati NAŠE Jajce. Pišite nam, pitajte nas, predlažite….. Molimo Vas da nam pišete i na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
 
 
Dobrodošli na stranicu koju želimo s Vama kreirati!
 

Live web kamere iz Jajca

cam1cam2

Live kamere rade sa Mozila Firefox-om i Internet Explorerom sa instaliranim VLC plugin-om.

Vi ste ovdje: Početak Aktuelnosti Dijaspora Jajce u srcu