Općina Jajce

Dijaspora

U proljeće prvi plodovi projekta "Migracije i razvoj"

Vinac Sabir5Prije tačno godinu dana na području Jajca, kroz programa Migracije i razvoj UNDP-a BiH i učešće dijaspore i Općine Jajce  podignuto je 7,5 hektara zasada malina i uključeno 38 domaćinstava u sistem proizvodnje.  Ovih dana posjetili korisnike i uvjerili se u vrijednost i značaj ovog projekta. Očekivani prinos na 75 duluma procjenjuje se na oko 90 tona malina, a prvi plodovi očekuju se u proljeće naredne godine. Uspješnom realizacijom projekta trideset osam domaćinstava sa u prosjeku četiri člana, finansijski je zbrinuto više od stotinu pedeset naših sugrađana.

Iako se nikada do ovog projekta nije bavio uzgojem malina, Jajčanin Sabir Ćehić nada se da će ovo biti siguran izvor prihoda za njegovu porodicu u narednom periodu. Korisnike redovno posjećuju predstavnici Općine, a angažovani su i mladi inžinjeri kako bi pružali savjete poljoprivrednicima pri sadnji i uzgoju malina. 
 
Općina Jajce jedna je od 10 općina iz Bosne i Hercegovine koja je uključena u projekat UNDP BiH „Migracije i razvoj“ podrške općinama sa brojnom dijasporom u jačanju kapaciteta za razvojnu saradnju sa iseljeništvom. 
 
Kroz projekat „Proširenje nasada jagodičastog voća u Općini Jajce u saradnji sa dijasporom“ korisnicima je isporučeno ukupno 92.796 sadnica maline (po korisniku 2442 sadnice) i  kompletan sistem za navodnjavanje za dva duluma malina, koje će, kako su se ugovorom obavezali, uzgajati narednih deset godina. 
 
Inače, projekat „Migracije i razvoj“ predstavlja zajedničku inicijativu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Švicarske vlade i UNDP-a, a implementira se u saradnji sa deset jedinica lokalne samouprave u BiH. Cilj projekta je da doprinese formiranju povoljnog ambijenta za angažman iseljenika koji su voljni da proaktivno podrže i promovišu razvoj Bosne i Hercegovine. 
 
Potaknuti ovim primjerom i pozitivnim iskustvom sa 38 porodica uključenih u projekat Migracije i razvoj, Općina Jajce odlučila je nastaviti razvijati proizvodnju malina. Još 5 hektara biće zasađeno malinama, a u njihovu proizvodnju biće uključeno dodatnih 50 porodica. Javni poziv je zatvoren, odabrani su korisnici i slijedi potpisivanje Ugovora sa korisnicima. Općina Jajce sufinansira ovaj projekat. 
 
Vinac Sabir4
Vinac Sabir6
 
 
 
 
 

Kontaktirajte nas

Općina Jajce
Ul. Nikole Šopa
70101 Jajce

  • Centrala: 030/658-011
  • Načelnik: 030/658-013

 

Live web kamere iz Jajca

cam1cam2

Live kamere rade sa Mozila Firefox-om i Internet Explorerom sa instaliranim VLC plugin-om.

Vi ste ovdje: Početak Aktuelnosti Dijaspora U proljeće prvi plodovi projekta "Migracije i razvoj"