Općina Jajce

Vijesti

Čestitke braći Edinu i Elvedinu na postignutom uspjehu

blizanciFondacija BIGMEV – Turski Centar za razvoj odnosa sa Bosnom i Hercegovinom, ovih dana na adresu Općine Jajce proslijedila je lijepu vijest o uspjehu dva Jajčanina, dva brata blizanca. Naime, na Fakultetu Islamskih nauka u Bursi magistrirali su braća blizanci Edin i Elvedin Imamović iz Jajca.

Edin i Elvedin Imamović  rođeni su 5. juna 1990. godine u Jajcu. Nakon završene osnovne škole, koju su pohađali u OŠ “Berta Kučara” u Jajcu,  2005. godine putem konkursa Rijaseta Islamske zajednice BiH u saradnji sa Dijanet Vakufom, Rijasetom Islamske zajednice Republike Turske, odlaze na srednjoškolsko obrazovanje u Republiku Tursku. U gradu Kajseriju 2009. godine završili su srednju školu Imam Hatib, te kao uspješni srednjoškolci ostvaruju pravu na stipendiju koju dodjeljuje Rijaset Islamske zajednice Turske za upis na Islamski teolški fakultet  u Bursi.  Uspjehe u školovanju nastavljaju nizati, pa tako 2009/2010 godine uspješno polažu godinu Arapskog jezika, kao uslov za nastavak studija, te 2014. godine u roku završavaju dodiplomski studij na Islamskom teološkom fakultetu u Bursi smjer Islamska teologija. Iste godine upisuju postdiplomske studije iz oblasti Temeljnih Islamskih nauka i Filozofskih vjerskih nauka koje uspjesno okončavaju početkom ove 2017. godine.
 
Inače, Fondacija BIGMEV osnovana je 2010. godine  u Istanbulu s ciljem razvoja ekonomskih, kulturoloških i naučnih odnosa između Bosne i Hercegovine  i Republike Turske.  Fondacija pored Istanbula, ima urede u Bursi i u Sarajevu, a ciljevi su povećati nivo turskih investicija u Bosni i Hercegovini, povećati obim trgovinske razmjene između Bosne i Hercegovine i Republike Turske, stvaranje održivih veza između poslovnih krugova, unaprjeđenje odnosa BH dijaspore sa domovinom i dati doprinos u razvoju Bosne i Hercegovine. Također, Fondacija BIGMEV vodi računa o obrazovanju mladih Bosanaca i Hercegovaca i ulaže u edukaciju mladih, pa tako i samu Fondaciju čine mladi Bosanci i Hercegovci koji su se školovali u Turskoj i mladi Turci koji su školovani u BiH i koji dobro poznaju ljude, prilike u obje zemlje, te kao takva ekipa predstavljaju most između privrede BiH i Republike Turske. 
 
Fondaciji BIGMEV zahvaljujemo na proslijeđenim informacijama, a tim povodom Načelnik Općine Jajce Edin Hozan braći Edinu i Elvedinu Imamoviću i roditeljima ocu Zaimu i majci Tatli upućuje iskrene čestitke. Neka ovo bude i poziv svim mladim Jajčanima, ma gdje bili, da nam se jave sa svojim uspješnim rezultatima u školovanju i radu.
 

Live web kamere iz Jajca

cam1cam2

Live kamere rade sa Mozila Firefox-om i Internet Explorerom sa instaliranim VLC plugin-om.

Vi ste ovdje: Početak Aktuelnosti Vijesti Čestitke braći Edinu i Elvedinu na postignutom uspjehu