Općina Jajce

Vijesti

I ove godine Vodopad Plive u plavom

Jajceplavo5Uz Svjetski dan svjesnosti o autizmu i ove godine, po drugi put, PLAVO će zasvijetliti  Vodopad Plive u Jajcu.
 
U nedjelju, 2. aprila uvečer, u okviru akcije "Light It Up Blue" plavim svjetlom biće osvjetljeni mostarski Stari most, Plivski vodopad u Jajcu,  tvrđava Kastel u Banjaluci, te Vijećnica i Narodno pozorište u Sarajevu.
 
 
 
 
 
 
autizam1 copyEDUS – „Edukacija za sve“ već petu godinu zaredom organizuje akciju "Light It Up Blue" kojom se obilježava 2. april/ travanj, dan kada se, na osnovu Rezolucije UN-a iz 2007, u cijelom svijetu podiže svjesnost o autizmu. Tog dana i cijelog mjeseca aprila šira javnost se informiše o autizmu kao stanju, te potrebama i sposobnostima ljudi koji ga imaju. Učešće u akciji "Light It Up Blue" simboliše podršku osobama s autizmom i njihovim porodicama: u zemljama širom svijeta na Dan autizma se plavim svjetlom osvjetljavaju prepoznatljivi objekti i mjesta, ulice i domovi, nosi se plava odjeća, plavi šalovi, baloni, vrpce... 
 
U akciji  "Light It Up Blue", koja je na našem jeziku poznata i pod nazivom "Svijetlimo u plavom", nakon početaka u Sarajevu, od prošle godine učestvuju Mostar i Jajce, a ove godine i Banja Luka. Tako će uz Vijećnicu i Narodno pozorište u Sarajevu, Stari most u Mostaru i vodopad Plive u Jajcu biti osvjetljena i tvrđava Kastel u Banjaluci! 
 
Osim što će pomoći podizanju svijesti o autizmu, ove će se lokacije širom naše zemlje još jednom pokazati svijetu u punom sjaju. Na Starom mostu i pred Kastelom NVO, prijatelji i saradnici EDUS-a će dijeliti informacije prolaznicima.
 
Organizacija koja je ovu akciju otpočela, Autism Speaks (www.autismspeaks.org), inače vodeća svjetska organizacija koja se bavi proučavanjem autizma i zagovaranjem prava osoba s autizmom je, prije dvije godine proglasila EDUS kao ambasadora akcije za našu zemlju, prije svega zbog toga što pomaže i radi s velikim brojem djece s autizmom i od osnivanja obilježava 2. april. 
 
Javnost se poziva na učešće u ovoj akciji i praćenje događaja putem Facebook grupe EDUS-Edukacija za sve, www.edusbih.org. Fotografije se mogu slati na naznačenu grupu sa #LIUB#EDUS#BIH.
 
Akciju „Light It Up Blue“ i njeno medijsko pokrivanje u BiH omogućili su: Ambasada Australije u Beču, Grad Sarajevo, Općina Jajce, Centar za mir i multietničku saradnju Mostar, kompanija Movements d.o.o., kompanija Atlantbh, UBE Store d.o.o. Tuzla, kompanija EuroExpress brza pošta iz Banja Luke, Info Media Group Banja Luka, restoran Kazamati iz Banja Luke, marketinška agencija ˝Mania˝ iz Banja Luke, Kompanija Lanaco Banja Luka, BBI Centar, Alta Shopping centar, Cinema City, Led Media Banja Luka, magazin Lola, Biznis magazin, Ljepota i zdravlje, Urban magazin, radiosarajevo.ba, Olx.ba, Radio Jajce. 
 
EDUS-Edukacija za sve od 2010. aktivno radi na unaprijeđenju obrazovanja i podrške djeci sa i bez poteškoća u razvoju, prije svega za djecu sa težim razvojnim poremećajima kao što su autizam i autistični spektar, intelektualne teškoće, Downov sindrom, emocionalni i bihevioralni poremećaji i kombinovane smetnje. EDUS omogućava djeci uključenoj u svoje programe da razviju puni potencijal, roditeljima da nauče kako i sami da rade s djetetom,  a stručnjacima da kroz direktan rad s djecom ovladaju naprednom naučnom metodologijom preuzetoj sa vodećeg univerziteta u svijetu u ovoj oblasti- Univerziteta Columbia u Njujorku. Dosad je kroz EDUS-ov program prošlo više stotina djece, iz BiH te zemalja regiona i svijeta, a njih čak 31 uspješno uključeno u redovno školovanje.  EDUS je začetnik servisa rane intervencije u našoj zemlji i regionu, autor validiranih instrumenata za procjenu razvoja i izradu individualnih razvojnih programa za djecu, te organizator brojnih akcija i  kulturnih aktivnosti kojim se javnosti podiže svjesnost o autizmu i drugim razvojnim poremećajima.
 
Dođite da vidite Vodopad Plive, Stari most u Mostaru, tvrđavu Kastel u Banjaluci i Vijećnicu i Narodno pozorište u Sarajevu u plavom svjetlu, u znak podrške osobama s autizmom!
 

Live web kamere iz Jajca

cam1cam2

Live kamere rade sa Mozila Firefox-om i Internet Explorerom sa instaliranim VLC plugin-om.

Vi ste ovdje: Početak Aktuelnosti Vijesti I ove godine Vodopad Plive u plavom