Općina Jajce

Vijesti

U plavom zajednički svijetlili Sarajevo, Mostar, Jajce, Banja Luka i Zenica

edus5Peta po redu akcija u BiH kojom se pokazuje solidarnost s osobama s autizmom bila je bila je dosad najusjpješnija, jer su se po prvi put uključili gradovi iz oba BiH entiteta. Na ovaj način BiH je postala jedna od najaktivnijih zemalja u svjetskoj akciji Autism Speaksa, koju u BiH sprovodi EDUS i u kojoj je samo prošle godine učestvovalo čak 157 država!
 
Sinoć su u okviru akcije "Light it up Blue" koju u našoj zemlji organizuje EDUS-Edukacija za sve bili osvjetljeni plavom svjetlošću:  Vijećnica i Narodno pozorište u Sarajevu, Stari most u Mostaru, vodopad Plive u Jajcu, te po prvi put i  tvrđava Kastel u Banjaluci! Akciji su se samoinicijativno pridružili, uz pomoć Udruženja "Svijet u slikama" i Zeničani,  osvjetljavanjem dvije fontane i Gradske arene.
 
Jučer ujutro je u okviru ove akcije, u organizaciji NVO Marathon, u Aleji na Vrelu Bosne, održan Plavi trening na kojem su se trkači, uz bodrenje porodica iz EDUS-a, pripremali za petokilometarsku trku "Trčim za nekog s autizmom" koja će se održati 23. aprila.
 
U Mostaru su se ispod plavo osvjetljenog Mosta okupili građani i  osoblje vrtića Ciciban iz Mostara gdje su davali izjave i informacije o autizmu agencijama Fena i Anadolija koje su napravile i nekoliko veoma atraktivnih fotografija.
 
Slična atmosfera bila je i u Banja Luci pored plavo osvjetljene tvrđave Kastel, gdje su Udruženje Djeca Svjetlosti i Agencija Mania iz Banja Luke djelili informacije prolaznicima i RTRS-u, kao i u Jajcu, gdje su se građani okupili pored Vodopada koji je još jednom oduzeo dah plavo osvjetljenom ljepotom.
 
 edus3 edus6
 
edus9 edus7
 
edus8 edus10

Live web kamere iz Jajca

cam1cam2

Live kamere rade sa Mozila Firefox-om i Internet Explorerom sa instaliranim VLC plugin-om.

Vi ste ovdje: Početak Aktuelnosti Vijesti U plavom zajednički svijetlili Sarajevo, Mostar, Jajce, Banja Luka i Zenica