Općina Jajce

Vijesti

Početak provedbe planova zbrinjavanja pasa u općini Jajce

cukevet1Svečanim presjecanjem vrpce danas je u Veterinarskoj stanici Jajce obilježen početak provedbe planova zbrinjavanja pasa u općini Jajce i označen početak aktivnosti na sterilizaciji i kastraciji pasa i stavljanju u funkciju dijela veterinarske ambulante za tu namjenu.

Općina Jajce dijelom je projekta “Razvoj humane zajednice” koji zajednički imlementiraju IFAW i UNDP BiH. Nakon što je zatvoren privremeni smještaj za pse u naselju Kamenice stvoreni su uslovi za nastavak realizacije projekta humanog postupanja sa životinjama. Podsjećamo, 66 pasa iz ovog azila udomljeno je u Njemačkoj. 
 
Općina Jajce opredijelila se da rješenje problema populacije pasa lutalica  gradi na temelju zajedničkog angažmana svih onih kojih se ovaj problem tiče na bilo koji način. Rješenje treba biti održivo i humano, kako bi se zajednica učinila sigurnijom za ljude, te podigao nivo brige o napuštenim psima. Općina Jajce je u tom pravcu prepoznala značaj i podržala implementaciju projekta „Razvoj humane zajednice“. 
 
Prisutnima se obratio Načelnik općine Jajce Edin Hozan i uputio zahvalnost UNDP i IFAW za uloženi napor i odabir Općine Jajce za implementaciju ovog projekta, te izrazio nadu kako će građani Jajca, zajedno s nadležnim institucijama, učiniti sve kako bi se problem pasa što adekvatnije riješio.  
 
„Tek nakon ulaska u ovaj projekat shvatili smo koliki problem zapravo imamo i koliko truda i rada je potrebno da se ova problematika riješi. Ja se iskreno nadam da ćemo svi zajedno pokušati smanjiti problem pasa lutalica, jer sasvim je sigurno da ovo neće biti konačno rješenje. Želim da se zahvalim svima koji učestvuju u projektu, posebno grupi građana koja djeluje u okviru Sekcije za zaštitu životinja, koja uz mnogo truda i rada, radi na smanjenju broja pasa lutalica u našem gradu“, istakao je Načelnik Hozan pohvaljujući rad i kooperativnost Veterinarske stanice Jajce. 
 
Međunarodni fond za dobrobit životinja (IFAW) u svijetu je poznata organizacija sa dokazanim iskustvom i ekspertizom upravo u radu sa lokalnim zajednicama, pomažući pri kreiraju planova upravljanja populacijom pasa.
 
Riječi zahvalnosti za veliku zainteresiranost, za aktivnost i nastojanja za rješavanje problema koji prevazilaze lokalnu zajednicu uputila je Kati Loeffler vodeća veterinarka Međunarodnog fonda za dobrobit životinja naglašavajući da je svojim naporima da riješi problem Općina Jajce postala lider u ovim aktivnostima.
 
Razvojni program UN je, u cilju omogućavanja našoj zajednici da dođe do sistemskog i održivog rješenja, sklopio partnerski sporazum sa Međunarodnim fondom za dobrobit životinja  čije iskustvo i znanje stečeno u radu sa lokalnim zajednicama širom svijeta, pomaže da se dođe do zajedničkog razumijevanja problema populacije pasa lutalica, da se upozna sa aktivnostima i naporima koji se trenutno provode kako bi se problem stavio pod kontrolu i konačno, kreira osnove za razvijanje plana zbrinjavanja ove populacije. UNDP je prepoznao volju i želju građana i institucija Jajca i podržao u nastojanjima da se na human način riješi problem pasa lutalica.
 
Elzemina Bojičić projektna koordinatorica UNDP-a pohvalila je Općinu Jajce i sve učesnike u ovom projektu.
 
„Želim reći da Općina Jajce ima jednog načelnika koji umije da sluša i podrži prave stvari i zahvaljujući tome mi smo danas tu gdje jesmo. Iskreno se nadam da ćemo svi zajedno napraviti veliki posao. Također želim da pohvalim nekoliko građanki članica Sekcije za zaštitu životinja Jajce, koje su u kratkom vremenu napravile čudo te udomile preko 20 pasa. Svakodnevno se trude i rade na rješavanju ove problematike“, istakla je Bojičić.
 
Prisutnima se obratio i direktor Veterinarske stanice Jajce Samir Kesten, izrazivši svoju zahvalnost Općini Jajce i načelniku Edinu Hozanu, UNDP, IFAW, Sekciji za zaštitu životinja, JKP „Čistoća i zelenilo“. Posebno se zahvalio veterinarkama IFAW Kati Loeffler i Eriki Flores s kojima će u narednom periodu raditi na sterilizaciji i kastraciji pasa lutalica s područja jajačke općine.
 
Podsjećamo, Veterinarska stanica Jajce izvršila je čipovanje i obilježavanje preko 500 vlasničkih pasa, a u okviru ovog projekta planirana je sterilizacija i kastracija preko 300 pasa lutalica.
 
Naravno, svega ne bi bilo da aktivno u radu radionica tokom implementacije prvog dijela ovog projekta nisu učestvovali građani Jajca. Na osmišljavanju aktivnosti radila je veća grupa građana Jajca, predstavnika NVO, policije, prosvjetnih radnika, Veterinarske stanice, a sve uz podršku i pomoć Općine Jajce, Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) i Međunarodnog fonda za dobrobit životinja (IFAW). 
 
U želji da grupa nastavi raditi, sa znanjem i resursima kojima raspolažu na promjeni svijesti kod ljudi o tome šta znači odgovorno vlasništvo, te nastavi  educirati djecu o tome kako da se ponašaju prema psima danas su, u znak zahvalnosti, uručena su priznanja svim učesnicima radionica. Posebne pohvale upućene su grupi građanki i građana koji su već postigli velike rezultate u udomljavanju pasa. U veoma kratkom vremenu udomljeno je više od 20 pasa i 6 maca, a taj broj raste.
 
Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja obavezuje nas na humano zbrinjavanje životinja, a upravo humana sterilizacija i kastracija smanjuje razmnožavanje, ali i agresivnost pasa lutalica, a
 
 „BRIGOM ZA ŽIVOTINJE, BRINEMO I ZA NAS“!
 
Sutra, subota, 22.april istim povodom u Hotelu „Turist 98“ biće upriličeno   predavanje na temu ponašanja pasa. Predavanje je od velike važnosti ne samo za vlasnike pasa nego i sve druge građane jer će pomoći da preduprijedite ili eliminarate neprijatne situacije koje mogu nastati u kontaktu čovjek – pas. Predavanje počinje u 9:00 sati, a vodiće ga vodeći veterinar Međunarodnog fonda za dobrobit životinja IFAW Kate Loeffler.
 
cukevet2 cukevet3
 
cukevet4 cukevet5
 
cukevet6 cukevet7
 
cukevet8
  

Live web kamere iz Jajca

cam1cam2

Live kamere rade sa Mozila Firefox-om i Internet Explorerom sa instaliranim VLC plugin-om.

Vi ste ovdje: Početak Aktuelnosti Vijesti Početak provedbe planova zbrinjavanja pasa u općini Jajce