Općina Jajce

Vijesti

U Jajcu održan 13. Seminar francusko- bosanskohercegovačke saradnje

franc1U organizaciji Ambasade Republike Francuske u BiH u Jajcu je održan 13. Seminar o francusko-bosanskohercegovačke lokalne saradnje koji je okupio 40 načelnika iz cijele Bosne i Hercegovine koji su, zajedno sa brojnim lokalnim predstavnicima i francuskim partnerima, razgovarali  na temu „Promocija turizma i valorizacija kulturno-istorijskog nasljeđa, kao sredstvo lokalnog razvoja".

 

 

Okrugli sto riječima dobrodošlice otvorili su Načelnik Općine Jajce Edin Hozan i NJ.E. Claire Bodonyi Ambasadorica Francuske u BiH.
 
” Velika čast mi je da smo danas ugostili predstavnike gradova širom BiH. Nije slučajno što je baš Jajce izabrano za organizaciju ovakvog seminara, jer Jajce je destinacija sa najboljim turističkim potencijalima. Tema o kojoj ćemo razgovarati nešto je što nam svima može donijeti jedno iskustvo koje ćemo u narednom periodu moći iskoristiti. Sa ovog skupa izaći ćemo bogatiji za praktične primjere koji se dešavaju u okruženju, a koje možemo iskoristiti, jer imamo etaknutu prirodu. BiH bilježi dobre rezultate posjeta turista što nam također može biti dobarpokazatelj da sve kapacitete stavimo u funkciju razvoja turizma i možemo biti među vodećim zemljama u regiji. Zahvaljujem se Ambasadorici Francuske u BiH NJ.E. Claire Bodonyi na ovom susretu, čime je još jednom dokazala da je Francuska prijatelj BiH”, istakao je Načelnik općine Jajce Edin Hozan.
 
” Trinaesti put se okupljamo, a ovaj put razgovaramo o problemima u turizmu i lokalnom razvoju. Ovo je samo dio jedne široke saradnje koja postoji dugi niz godina između BiH i Francuske. Ovo je jedna duga tradicija koju mi imamo u organizaciji seminara i to je prilika i mjesto susreta francuskih stručnjaka sa načelnicima iz BiH. Naš cilj je da pomognemo lokalni razvoj kroz očuvanje i zaštitu baštine, da pomognemo promociju turizma. Jako je bitna stvar što ste danas svi zajedno ovdje na jednom mjestu kako biste mogli razmijeniti svoja iskustva, napraviti jednu mrežu i vidjeti kako i koliko se ona može unaprijediti. Za vas je najvažnije da se pokaže lijepo lice BiH, zatim kako privući i zadržati turistu u vašem mjestu.  Mislim da je turizam ustvari i najveći potencijal u BiH i sasvim sigurno najveći izvor ekonomskog razvoja. To je nešto što je već poznato u cijelom svijetu, u drugim zemljama. Francuska je druga turistička destinacija i zato smo mi ovdje da vam pomognemao, da pomognemo da se turizam ovdje učini atraktivnim. Sa načelnicima želimo da surađujemo zato što mislimo da je upravo na lokalnom nivou razvoj turizma važan, a niko sam ne može da se bavi razvojem turizma. Zato se moramo udružiti, ali i drugi trebaju dati svoj doprinos. Nadam se da će i nivo kantona i entiteta i države jednim, rekla bih,  pametnim zakonodavstvom i rješenjima koja treba naći, pomoći razvoju turizma jer sasvim sigurno to je neophodno“ naglasila je Ambasadorica Republike Francuske u BiH NJ.E. Claire Bodonyi.
 
BiH raspolaže bogatim  i nedovoljno iskorištenim prirodnim i kulturnim naslijeđem. Njegovo vrednovanje rezultiraće većim privlačenjem turista i otvaranjem radnih mjesta. U cilju osiguravanja podrške općinama u BiH za razvoj tog potencijala, francuska ambasada pozvala je više stručnjaka iz Francuske, iz UNESCO-a, iz BiH i iz Hrvatske da podijele svoje iskustvo sa lokalnim dužnosnicima. 
 
Tokom Seminara razgovaralo se o lokanoj saradnji Francuske i BiH, trenutnom stanju i perspektivama, promociji turizma i naslijeđa, strategiji, izazovima i operativnim putevima, te izgradnji mreže zajedničkih inicijativa BH gradova u cilju zaštite i valorizacije naslijeđa. Predstavljeni su i primjeri dobre prakse u turizmu i saradnje sa francuskim partnerima: Projekti ruralnog razvoja, integracija i edukacija mladih – Općina Živinice, Primjer razvoja integralnog pristupa Grada Banja Luke, Analiza u cilju zaštite i valorizacije kulturno-historijskog nasljeđa, primjeri grada Travnik, Raznovrsnost turističke ponude u ruralnom području, primjer Regije Entre-Deux-Mers i grada La Réole, potom Primjer grada Kreševa na uspostavljanju turističkog klastera. Nakon što su učesnicima predstavljene već uspostavljene mreže saradnje na primjerima Udruženja „Sites & Cités remarquables de France“ i „Hrvatske udruge povijesnih gradova“ i iskustava Općine Klis iz Hrvatske pokrenuta je inicijativa za stvaranje mreže zajedničkih inicijativa bosanskohercegovačkih gradova u cilju zaštite i valorizacije nasljeđa.
 
franc6 franc2 
 
franc5 franc7
 

Live web kamere iz Jajca

cam1cam2

Live kamere rade sa Mozila Firefox-om i Internet Explorerom sa instaliranim VLC plugin-om.

Vi ste ovdje: Početak Aktuelnosti Vijesti U Jajcu održan 13. Seminar francusko- bosanskohercegovačke saradnje