Općina Jajce

Vijesti

4. Sajam turizma i eko proizvoda STEP - Jajce 2017

step177Drugi je dan 4. Sajma turizma i eko proizvoda STEP – Jajce 2017. Današnji dan u znaku je gastro kutka jajačkih ribara, Udruženja „Zlatovčica“ Jajce. Za sve učesnike i posjetioce Sajma obezbijeđen je riblji paprikaš. Tokom dana biće upriličeno druženje sa izlagačima i dodjela zahvalnica, a večeras u Domu kulture sa početkom u 19:00 sati održaće se Okrugli sto na temu „Pčelarstvo na području općine Jajce“ na kojem će govoriti prof.dr. Goran Mirjanić.
 
 
 
 
 
 
step171
 
4. Sajam turizma i eko proizvoda STEP – Jajce 2017 otvoren je jučer, a u prisustvu brojnih gostiju, izlagača i posjetitelja Sajam je zvanično otvorila Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo.
 
„Ponosna sam na grad Jajce koje obiluje prirodnim, kulturnim i historijskim blagom i ovo je jedan dobar sklop između razvoja turizma i predstavljanja svoje lokalne zajednice. Ovaj Sajam je jedan pozitivan i pravi primjer  kako lokalne zajednice u saradnji sa svojim građanima treba da se promovišu“ istakla je ministrica Đapo proglašavajući Sajam otvorenim.
 
Ugodan boravak u Jajcu svim prisutnima poželio je Načelnik općine Jajce Edin Hozan naglašavajući da ovaj sajam može biti koristan za širu lokalnu zajednicu.
 
„Ovo je jedan od načina za povezivanje proizvođača iz BiH  i susjednih zemalja, te promocije Jajca kao turističkog mjesta. Nadam se da će se naš sajam dodatno razvijati, posebno u oblasti turizam i proizvodnje zdrave, organske hrane i tradicijskih jela. Na ovaj način se promoviše i čitava BiH, a želja nam je da se u narednim godinama ovaj sajam dodatno razvija razvijati i dobija na još većem značaju u oblasti turizma. Općina Jajce  trudit će se da bude na raspolaganju svim građanima koji su se ohrabrili da pokrenu vlastiti biznis, ne samo u oblasti turizma, nego i ostalim granama“, naglasio je Načelnik Hozan.
 
Izlagače i goste pozdravili su i direktor Agencije za kulturno-povijesnu  i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca Huso Hadžić i zaželio po četvrti put dobrodošlicu u Jajce, Amer Mrako ministar u Vladi SBK/KSB i Marko Šantić predsjednik Privredne/Gospodarske komore Federacije BIH. 
 
step173 step174
 
U kulturno zabavnom dijelu ceremonije otvaranja 4. Sajma turizma i eko proizvoda STEP – Jajce 2017 učestvovali su Gradski duhački orkestar/limena glazba Jajce, mališani Dječijeg vrtića „Bare“ i dječije igraonice „Barimba“, a revojom narodnih nošnji predstavili su se članovi jajačkih kulturno-umjetničkih društava. 
 
step175 step176
 
I ove godine Radio Jajce bio je nositelj akcije izbora najljepše uređenog balkona i najljepšeg dvorišta.
 
step1720
 
U kategoriji najljepše uređen balkon/terasa proglašen je balkon Slatke Poslastice Majra Jajce, dok je u kategoriji najljepše uređena okućnica/dvorište najljepšim proglašeno dvorište Marijana Dramac Martinović.
 
step1719U okviru Sajamskih sadržaja prvog dana predstavljena je turistička web aplikacija „Jajce tour guide“. Riječ je o interaktivnoj android mobilnoj aplikaciji - turističkom vodiču sa geo lokacijskim modulom za navigaciju koji uključuje turističke atrakcije grada Jajca. Kreator aplikacije je Jajčanin Sanid Muhić, magistar telekomunikacijskih tehnologija, vlasnik iste Općina Jajce, a aplikacijom će upravaljati Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca.
 
Posljednji sadržaj prvog dana bio je okrugli sto na temu „Suvremeni trendovi razvoja turizma s osvrtom na Jajce“ na kojem je gost predavač bila prof.dr. Vesna Babić Hodović.
 
step1714 sep1716
 
 Zbog nestretnog slučaja koji se je dogodio na magistralnom putu M-16 zabavni program STEP-a, planiran za sinoć, je odgođen. 
 
Sajmom turizma i eko proizvoda zvanično je otpočela i nova turistička sezona.
 
step178 step179
 
step1710 step1711
 
step1712 step1713
 
step1716 step1717

Live web kamere iz Jajca

cam1cam2

Live kamere rade sa Mozila Firefox-om i Internet Explorerom sa instaliranim VLC plugin-om.

Vi ste ovdje: Početak Aktuelnosti Vijesti 4. Sajam turizma i eko proizvoda STEP - Jajce 2017