Općina Jajce

Vijesti

Mamograf predat Općoj bolnici Jajce - pregledi za građane Jajca besplatni

mamograf1Koalicija nevladinih organizacija „Zajedno“ iz Jajca, koja se bavi promicanjem mira, tolerancije, međuetničke snošljivosti i osuda zločina iz mržnje uspješno je privela kraju aktivnost prikupljanja sredstava za nabavku mamografa za potrebe građana Jajca. Koaliciju „Zajedno“ čini 18 nevladinih organizacija koje djeluju na području Jajca, a ovu aktivnost poveli su na inicijativu Udruženja građana oboljelih od karcinoma dojke „NADA“ Jajce i njene predsjednice Dževahire Šehović.

Kruna ovih aktivnosti je kupljen mamograf koji je danas na svečanosti upriličenoj tim povodom predat na upotrebu Općoj bolnici Jajce. Članovima Koalicije „Zajedno“ zahvalio se direktor Bolnice dr. Dragan Matijević naglašavajući kako je ovo posebno značajan medicinski aparat u ranom otkrivanju malignih bolesti dojke i veliki korak za grad Jajce. Govoreći o značaju prevencije dr. Matijević je pozvao žene, posebno rizičnu skupinu, da naprave prvi pregled. 
 
U ime Kolacije nevladinih organizacija prisutnima se obratio Mirko Ljubez ne krijući radost uspješno provedenom akcijom. „Da spasimo samo jedan život mi smo već uradili mnogo i ova akcije će imati svoju opravdanost“, istakao je Ljubez i zahvalio svima na podršci naglašavajući da je misija Koalicije „Zajedno“ pomoći ljudima što je ovim činom i napravljeno. 
 
mamograf2Dževahira Šehović predsjednica Udruženja građana oboljelih od karcinoma dojke „NADA“ Jajce, na čiju inicijativu je akcija i pokrenuta, danas ne krijući radost, zahvalila se svim donatorima, ali i onima koji su željeli, ali nisu stigli pomoći, jer su sredstva prikupljena brzom akcijom. Gospođa Šehović zahvalila se Općini Jajce i Načelniku Edinu Hozanu na višegodišnjoj podršci u preventivnim pregledima i pomoći Udruženju, Misiji OSCE-a i Mladenu Marjancu službeniku Terenskog ureda u Travniku, dr Vesni Dramac koja je uz minimalnu cijenu ustupila mamografski aparat sa željom da on ipak ostane u Jajcu i bude na raspolaganju Jajčankama, te Općoj bolnici Jajce što su prihvatili mamograf i što će isti odmah staviti u funkciju.
 
Načelnik Općine Jajce Edin Hozan pozdravio je uspješno provedenu akciju, sve učesnike i aktere ove aktivnosti i zahvalio se Bolnici Jajce na prihvatanju ovog aparata koji će uveliko pomoći u uspješnijem liječenju naših sugrađana. 
 
Mamograf će ovih dana početi sa radom, a pregledi za građane Jajca biće besplatni. 
 

Live web kamere iz Jajca

cam1cam2

Live kamere rade sa Mozila Firefox-om i Internet Explorerom sa instaliranim VLC plugin-om.

Vi ste ovdje: Početak Aktuelnosti Vijesti Mamograf predat Općoj bolnici Jajce - pregledi za građane Jajca besplatni