Općina Jajce

Vijesti

Svečano otvorene 36. Pozorišne/Kazališne igre BiH

pozorisne17otvaranje1Simboličnim uručenjem ključeva grada Jajca doajenu glumišta Draganu Jovičiću i predstavom „Za šta biste dali svoj život?“ u izvedbi East West Centra  Sarajevo i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, u režiji Harisa Pašovića u Muzeju Drugog zasjedanja AVNOJ-a označen je početak 36. Pozorišnih/Kazališnih igara Bosne i Hercegovine.

Na svečanosti otvaranja ovogodišnjih Igara prisutnima se obratio Načelnik Općine Jajce Edin Hozan.
 
„Dopala mi se ideja da se u Muzeju Drugog zasjedanja AVNOJA-a, u jednom posebnom ambijentu i spomeniku koji ima značaj za bivšu državu, ali i za Bosni u Hercegovinu i nas Jajčane, otvore naše Pozorišne igre. Večeras smo spojili ova dva simbola, 36. Pozorišne igre i jedan od naših 29 nacionalnih spomenika“ između ostalog istakao je Načelnik Hozan.
 
Ključevi grada u festivalskim danima biće u rukama velikana glumišta Dragana Jovičića.
 
„Misija pozorišta od njegovog nastanka do danas jeste da okuplja, povezuje i zbližava. Mi, kazališni narod BiH, u vašem gradu dugi niz godina imamo svoj topli dom. U ova oskudna vremena Jajce čuva tradiciju Pozorišnih igara. Jajce čuva tradiciju pozorišta. Ovo je mjesto u kojem se susreću, prožimaju i nadopunjuju nestvarna ljepota prirode, jedinstvena kulturna i istorijska baština BiH od neprocjenjive vrijednosti, a evo čini se i dah neke nove buduće i humanije budućnosti. Pa ima li boljeg mjesta u Bosni i Hercegovini za Kazališne igre Bosne i Hercegovine? Ne, nema.  Kao vlasnik ključa grada za ovu godinu, te kao pripadnik i predstavnik naroda teatra želim da se zahvalim građanima Jajca što su sačuvali za nas ovo mjesto susreta. Izražavam posebnu zahvalnost direktoru festivala Mevzudinu Duranoviću za njegov entuzijazam i predanost plemenitoj igri teatra te načelniku općine Jajce, predsjedniku Vijeća igara  Edinu Hozanu za njegovo razumijevanje i potporu. Uz duboki naklon gradu Jajcu, ja vaš sugrađanin, glumac Dragan Jovičić, proglašavam 36. Kazališne/Pozorišne igre u Jajcu otvorenim“ rekao je na svečanosti otvaranja Igara Dragan Jovičić.
 
O nagradama će odlučivati stručni žiri u sastavu Nedžad Ibrahimović, Minka Muftić i Marko Misirača, a članovi žirija publike su Dragica Karahodžić, Pašaga Hodžić, Amela Kavazbašić, Marin Ljubičić i Josipa Bogić.
 
Otvorenju Igara prethodilo je predstavljanje knjige iz oblasti geologije “Skriveno blago jajačkog kraja” autora Darije Puzine i Atifa Kučukovića upriličeno na platou Katakombi,  a u Etno muzeju otvorena je bogata zbirka minerala.
 
Ove godine u u takmičarskom dijelu Igara publika i žiri će po izboru selektora Almira Bašovića gledati  predstave: SARTR Sarajevo “Majstor i Margarita” u režiji Aleša Kurta, BNP Zenica “Moja fabrika” u režiji Selme Spahić, Pozorište Prijedor “Bunar” u režiji Darka Cvijetića, Kamerni teatar 55 Sarajevo “Mirna Bosna” u režiji Saše Paševskog, East West centar i BNP Zenica “Za šta biste dali svoj život?” u režiji Harisa Pašovića, NP Tuzla “Woyzeck” u režiji mađarskog reditelja Ivana Funka, Studentsko pozorište Banja Luka “Mlijeko” u režiji Slobodana Perišića.
 
I ovaj put Pozorišne igre Bosne i Hercegovine u Jajcu prati bogat program. 
 
Pozorišne/Kazališne igre u Jajcu obilježit će i bogat prateći program, kao što su izložba pozorišnih plakata Branka Bačanovića Bambija, predstavljanje časopisa za književnost i kulturu “Život”, izložba slika Envera Krupića te okrugli sto “Pozorišne/Kazališne igre BiH u Jajcu – Istorijat i perspektiva”.
 
Također, Dramska grupa Srednje strukovne škole predstavit će se komadom “Aladin”  Nenada Veličkovića u režiji Josipe Bogić i Amele Kavazbašić, dok će Gradski teatar Jajce  izvesti predstavu “Mlinarev ušur” Mustafe Hamura u režiji Hadže Klipe i Hidajeta Zjaje.
 
36. Pozorišne/Kazališne igre BiH svečano će biti zatvorene 9. juna dodjelom nagrada i priznanja, te izvođenjem predstave u čast nagrađenih “Dani terorizma u Sarajevu” grupe Helem nejse, po tekstu Mome V. i u režiji Irfana Avdića.
 
pozorisne17otvaranje4 pozorisne17otvaranje2
 
pozorisne 17otvaranje5 pozorisne17otvaranje3
 

Live web kamere iz Jajca

cam1cam2

Live kamere rade sa Mozila Firefox-om i Internet Explorerom sa instaliranim VLC plugin-om.

Vi ste ovdje: Početak Aktuelnosti Vijesti Svečano otvorene 36. Pozorišne/Kazališne igre BiH