Općina Jajce

Vijesti

Obavijest proizvođačima krompira

krompirUsjevi krompira su u fazi od cvatnje do razvoja ploda ovisno o sorti i mikrolokaciji proizvodnje, odnosno vremenu sjetve. Iznimno povoljni uvjeti proteklih dana koju karakteriziraju visoke temperature, kiša i velika vlaga zraka, pogoduju brzom širenju plamenjače odnosno fitoftore  krumpira (Phitophhtora infestans). Štetnost od navedene bolesti se očituje u značajnom smanjenju prinosa kao i zarazi gomolja krumpira koji u skladištima trune. Na parcelama gdje uslijed djelovanja bolesti nastupi sušenje lista i stabljike neophodno je iste ukloniti (pokositi) iz nasada u cilju smanjenja zaraze gomolja koja nastaje ispiranjem spora sa trulih listova i stabljika.

Iz Službe privrede/gospodarstva Općine Jajce proizvođačima se preporučuje provedba mjera zaštite korištenjem sredstava na bazi: bakra (Cuprablau, Champion i druga), mankozeba (Mankozeb, Dithane, Mankogal), propineba (Antracol) i drugih  uz dodatak sredstava sa sistemičnim, odnosno kurativnim djelovanjem. Na tržištu su dostupna sredstva sa preventivno – kurativnim djelovanjem  (Acrobat MZ, Quadris, Antracol BT i druga).
 
U slučaju utvrđene prisutnosti krompirove zlatice neophodno je provesti mjere zaštite korištenjem dostupnih sredstava za navedenu namjenu (Actara, Tonus  i drugo). 
 
VAŽNO: Sredstva koristiti isključivo u skladu sa uputama proizvođača. 
 
Primjenu sredstava izvršiti ujutro odnosno pred večer radi smanjenja negativnog utjecaja na pčele i druge korisne insekte, ali i boljeg djelovanja sredstva.
 
Obavezna je provedba svih mjera zaštite tijekom upotrebe sredstava, te evidencija upotrijebljenih sredstava. Tabele za evidenciju sredstava mogu se preuzeti u Općini Jajce, Ured broj 64.
 

 

Live web kamere iz Jajca

cam1cam2

Live kamere rade sa Mozila Firefox-om i Internet Explorerom sa instaliranim VLC plugin-om.

Vi ste ovdje: Početak Aktuelnosti Vijesti Obavijest proizvođačima krompira