Općina Jajce

Vijesti

NJ.E. Edward Ferguson Ambasador Velike Britanije u BiH posjetio Jajce

britanskiambasador3Načelnik Općine Jajce Edin Hozan primio je NJ.E. Edwarda Fergusona Ambasadora Velike Britanije u Bosni i Hercegovini. Tokom susreta razgovaralo se o političkoj i ekonomskoj situaciji, te o saradnji sa kompanijom Steelmin d.o.o.,  britanskim proizvođačem strateških legura za metalnu i hemijsku industriju koji od 2011. godine posluje u Jajcu. Nakon sastanka, načelnik Hozan, ambasador Ferguson i Alma Kadunić direktorica UK International Trade and Investment tima u BiH posjetili su pogon Steelmina.

Visoke goste primili su Chris McNamee generalni direktor Steelmin Limited i Dževad Delić direktor bh ogranka kompanije Steelmin d.o.o.
 
Nedavno je Steelmin Limited sklopio finansijski dogovor sa drugom britanskom kompanijom Red Rock Resources, kompanijom za razvoj prirodnih sirovina, kako bi obnovio svoju peć za proizvodnju ferosilicijuma u Jajcu, čime će se povećati proizvodnja i otvoriti nova radna mjesta za građane Jajca.
 
Steelmin nastoji obnoviti dugu tradiciju proizvodnje metalnih legura u fabrici u Jajcu, koja datira još iz 1890-ih. 
 
britanskiambasador2Chris McNamee, generalni direktor Steelmin Limited istakao je svoje zadovoljstvo napretkom u obnovi pogona u Jajcu i javno pohvalio tim glavnih inžinjera na čelu sa gospodinom Dževadom Delićem.
 
„Odgovor potencijalnih kupaca je ogroman kao i podrška domaćih dobavljača opreme i materijala. Predviđamo da će većina materijala proizvedenog ovdje biti prodana na tržište EU, čime će se Bosni i Hercegovini pomoći da ostvari veće izvozne kvote“, istakao je gospodin McNamee.
 
Ambasador Ferguson ni ovaj put nije krio svoje zadovoljstvo posjetom Jajcu:
 
„Volim dolaziti u Jajce, koji je jedan od mojih omiljenih gradova u Bosni i Hercegovini. Ali, iako obično dolazim kako bih uživao u fascinirajućoj istoriji Jajca, danas sam ovdje kako bih vidio njegovu budućnost. Fantastično je vidjeti iskusne i vješte radnike iz Jajca kako zajedno sa velikim britanskim investitorima nastoje oživjeti ovu važnu industriju. Do početka proizvodnje predviđene za početak naredne godine, Steelmin će zaposliti 150 radnika, a očekuje se da će ovaj broj rasti. Dakle, ova investicija je važna za dugoročni prosperitet ove zajednice“, istakao je Ambasador Ferguson.
 
Tokom posjete Jajcu NJ.E. Edward Ferguson Ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini susreo se sa srednjoškolcima iz Jajca sa kojima je razgovarao o njihovim nastojanjima da spriječe dalju segregaciju školskog sistema u Bosni i Hercegovini.
 

Live web kamere iz Jajca

cam1cam2

Live kamere rade sa Mozila Firefox-om i Internet Explorerom sa instaliranim VLC plugin-om.

Vi ste ovdje: Početak Aktuelnosti Vijesti NJ.E. Edward Ferguson Ambasador Velike Britanije u BiH posjetio Jajce