Općina Jajce

Vijesti

Nastavak aktivnosti na smanjenju broja pasa lutalica - pojačan nadzor u školskim dvorištima

psiS ciljem smanjenja broja pasa lutalica na ulicama našeg grada Općina Jajce već nekoliko godina dijelom je projekta „Razvoj humane zajednice“ koji zajednički implementiraju UNDP BiH i IFAW u saradnji sa Općinom Jajce, Veterinarskom stanicom Jajce, Policijskom upravom Jajce, JKP „Čistoća i zelenilo“ i udruženjem „Ljubitelji pasa Jajce“. Za kratko vrijeme, nesebičnim angažmanom, trudom, radom i velikom ljubavlju članica, Udruženje „Ljubitelji pasa Jajce“ udomilo je preko 80 pasa lutalica, što je veliki uspjeh. Podsjećamo, Veterinarska stanica Jajce izvršila je čipovanje i obilježavanje preko 500 vlasničkih pasa, a u okviru ovog projekta obavljena  je sterilizacija i kastracija preko 90 pasa lutalica koji su istovremeno i vakcinisani protiv bjesnila i zaraznih bolesti.

U gradu sve češće susrećemo pse koji nose markicu što znači da su prošli proces sterilizacije, kastracije i vakcinacije protiv bjesnila i zaraznih bolesti i uglavnom ne predstavljaju veliku opasnost za građane. Ono što u posljednje vrijeme brine jeste sve više neobilježenih pasa lutalica za koje se sumnja da ih svakodnevno nemarni građani dovoze iz drugih sredina. Kako se bliži početak školske godine i očekuje povećana prisutnost pasa lutalica oko školskih dvorišta upriličen je zajednički sastanak u Općini Jajce sa predstavnicima Veterinarske stanice, Policijske uprave Jajce i JKP „Čistoća i zelenilo“. 
 
Zaključeno je da se pojačaju mjere nadzora ispred škola. U tom smislu Veterinarska stanica Jajce, JKP „Čistoća i zelenilo“ i članovi udruženja „Ljubitelji pasa Jajce“ zajednički će završiti tretman obrade pasa koji budu uočeni ispred školskih zgrada. Obrada podrazumijeva sterilizaciju, čipovanje, tretman protiv parazita, vakcinisanje i socijalizaciju pasa lutalica. Policija će, kako je dogovoreno na ovom sastanku, provesti pojačane mjere nadzora nad dovozom pasa na područje Jajca. 
 
Ovim putem mole se vlasnici pasa ukoliko imaju neplanirano potomstvo da iste ne ostavljaju napuštene na ulici već da se obrate Veterinarskoj stanici ili udruženju „Ljubitelji pasa Jajce“. Također, pozivamo građane da o svakoj pojavi dovoza pasa iz susjednih općina kontaktiraju JKP „Čistoća i zelenilo“ ili o istom informišu Policijsku stanicu Jajce, Veterinarsku stanicu ili Udruženje ljubitelja pasa putem inboxa fb stranice Ljubitelji pasa Jajce.   
 

Live web kamere iz Jajca

cam1cam2

Live kamere rade sa Mozila Firefox-om i Internet Explorerom sa instaliranim VLC plugin-om.

Vi ste ovdje: Početak Aktuelnosti Vijesti Nastavak aktivnosti na smanjenju broja pasa lutalica - pojačan nadzor u školskim dvorištima