Općina Jajce

Vijesti

Svečana sjednica Općinskog vijeća Jajce

dannezavisnosti20186Intoniranjem državne himne i odavanjem počasti poginulim i palim borcima i braniteljima, danas je u Jajcu, u povodu obilježavanja 1. marta Dana nezavisnosti BiH, održana Svečana sjednica Općinskog vijeća Jajce. Uz prisjećanje na 1. mart 1992. godine vijećnici Općinskog vijeća Jajce danas su evocirali uspomene na dan kada su se građani Bosne i Hercegovine izjasnili na referendumu za nezavisnu i suverenu BiH.

Podsjećajući na teške dane koji su uslijedili nakon međunarodnog priznanja Bosne i Hercegovine, perioda 1992-95. godine i brojnog stradanja, predsjedavajući Općinskog vijeća Jajce Ivo Šimunović naglasio je da moramo činiti sve da se takvo stanje više nikada nikome ne dogodi.
 
„Svjedoci smo da još uvijek se pokušava osporavati prava, osporavati suverenitet, osporavati sve što je trebalo da baštinimo kao vrijednost, jer smo država različitosti u kojoj različitost naša treba da bude bogatstvo. Nadam se da nas sve zajedno opominje žrtva koja je podnesena u ovom vremenu i oni koji su dali najviše što su mogli dati, a da mi iz te činjenice izvlačimo sebi pouku da činimo što je moguće više da gradimo dobre međunacionalne odnose, dobre odnose kao sugrađani i da unaprijedimo našu zajednicu, prvenstveno mislim na naše Jajce i u tim odnosima da budemo primjer drugima“, između ostalog istakao je predsjedavajući Općinskog vijeća Jajce Ivo Šimunović čestitajući svim građanima Jajca Dan nezavisnosti BiH.
 
Podsjećajući da je Dan nezavisnosti jedan od najvažnijih i najznačajnijih datuma u istoriji Bosne i Hercegovine Načelnik općine Jajce Edin Hozan ukazao je i na činjenicu da se i ove godine ovaj praznik ne obilježava na području cijele domovine, izražavajući žaljenje što neke stvari u zemlji nisu puno bolje i što još uvijek jedan dio građana BiH ignoriše ovaj događaj i ne smatra ga važnim za Bosnu i Hercegovinu. Načelnik Hozan istakao je da se nada da će se ipak jednog dana i ovaj, ali i svi datumi od značaja za BiH, obilježavati na teritoriji cijele države.
 
„Žao mi je što u ovoj našoj zemlji nema malo više pravde koja bi, čini mi se, bila najbitnija za opšte zadovoljstvo svih naših građana. Žao mi je što se istovremeno dešavaju neke ružne stvari, iako smo juče svjedočili i nekim dobrim, pozitivnim stvarima za BiH koje se događaju na Evropskom putu zemlje i sasvim sigurno možemo očekivati, prije ili kasnije, da ćemo se naći u zajednici evropskih naroda što je već odavno naše opredjeljenje. Istovremeno smo i svjedoci nekim drugim stvarima koje nisu dobre i koje pokazuju da neke stvari u našoj zemlji nisu do kraja i dobro uređene na zadovoljstvo svih nas“ istakao je Načelnik općine Jajce Edin Hozan naglašavajući da moramo biti jedinstveni i da trebamo dati svoj doprinos kako bi nam svima bilo bolje, počevši od svakog pojednica, rukovodstva lokalne zajednice do vrha države.
 
„Mi u lokalnoj zajednici moramo biti na visini zadatka i odgovornosti koju imamo prema našim građanima i moramo svim snagama raditi za dobro naše lokalne zajdnice i naših građana“, istakao je Načelnik Hozan upućujući čestitku građanima Jajca i cijele Bosne i Hercegvine sa željom da sljedeće važne datume i praznike dočekujemo zajedno u boljem ozračju.
 
Čestitku svim građanima Jajca i Bosne i Hercegovine, na Svečanoj sjednici, uputio je Ministar prostornog uređenja, građenja, zaštite okolišta, povratka i stambenih poslova SBK Amer Mrako. 
 
Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine čestitali su i predsjednici klubova političkih partija u Općinskom vijeću: Smiljka Brtan u ime Kluba vijećnika koalicije „Zajedno za bolje sutra Jajcu“, Fikret Čančar u ime Kluba vijećnika SDA BiH, Mujo Nešust u ime Saveza za bolju budućnost – Fahrudin Radončić, Edina Kurt u ime SDP BiH i Ivan Jakešević u ime HDZ 1990. 
 
Čestitku svim građanima Jajca uputio je, na Svečanoj sjednici, i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Jajce Zehrudin ef. Hadžić.
 
dannezavisnosti20182 dannezavisnosti20185
dannezavisnosti20183 dannezavisnosti20188
dannezavisnosti20187 dannezavisnosti20181
 

Kontaktirajte nas

Općina Jajce
Ul. Nikole Šopa
70101 Jajce

  • Centrala: 030/658-011
  • Načelnik: 030/658-013

 

Live web kamere iz Jajca

cam1cam2

Live kamere rade sa Mozila Firefox-om i Internet Explorerom sa instaliranim VLC plugin-om.

Vi ste ovdje: Početak Aktuelnosti Vijesti Svečana sjednica Općinskog vijeća Jajce