Općina Jajce

Vijesti

Jajce dobilo 30-ti nacionalni spomenik

katicaspomKomisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, na sjednici održanoj 12. marta/ožujka proglasila je pet dobara nacionalnim spomenicima Bosne i Hercegovine. Povijesno područje Nekropola sa stećcima na lokalitetu Katica u selu Bistrica, općina Jajce 30-ti je  nacionalni spomenik BiH u Jajcu.
 
Predsjedatelj Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, Radoje Vidović i članovi prof. dr. Amir Pašić i Goran Milojević donijeli su Odluke o proglašenju pet dobara nacionalnim spomenicima BiH, saopćeno je iz Komisije.
 
Inicijativu za pokretanje proglašenja lokaliteta Katica nacionalnim spomenikom BiH podnijelo je UG “Društvo za zaštitu kulturno-povijesnih i prirodnih vrijednosti Jajca”. Nekropola Katica ima 22 stećka, od kojih je većina sa karakterističnim nišama, a nalazi se u neposrednoj blizini Crkve sv. Franje Asiškog u Bistrici. Peticiju za nominaciju stećaka na listu nacionalnih spomenika pripremali su jajački arheolozi Mirza Kapetanović i Franjo Leovac.
 
 

Kontaktirajte nas

Općina Jajce
Ul. Nikole Šopa
70101 Jajce

  • Centrala: 030/658-011
  • Načelnik: 030/658-013

 

Live web kamere iz Jajca

cam1cam2

Live kamere rade sa Mozila Firefox-om i Internet Explorerom sa instaliranim VLC plugin-om.

Vi ste ovdje: Početak Aktuelnosti Vijesti Jajce dobilo 30-ti nacionalni spomenik