Općina Jajce

Vijesti

U posjeti gradilištu crkve Presvete Bogorodice u Jajcu

crkvapravoslavna1Načelnik Općine Jajce Edin Hozan i predsjedavajući OV Jajce Ivo Šimunović ovih dana posjetili su gradilište crkve Presvete Bogorodice u Jajcu i o radovima na rehabilitaciji ovog vjerskog objekta razgovarali sa Miladinom Samardžićem jajačkim parohom. Razgovorima su prisustvovali i  Zehrudin ef Hadžić glavni imam Medžlisa IZ Jajce i fra. Anto Šimunović gvardijan Franjevačkog samostana „Sv. Luka” Jajce te Slavko Aničić đakon crkve sv. Marka u Beogradu.

Federalno ministarstvo prostornog uređenja, rješavajući po zahtjevu Eparhije Banjalučko-srpske crkvene Opštine Jajce u novembru prošle godine dalo je odobrenje za građevinske radove. Jajačkoj građevinskoj firmi „Marušić“ d.o.o.  povjereno je izvođenje radova, a isti teku planiranom dinamikom. Podršku u izgradnji ove crkve dala je i Općina Jajce.
 
Izgradnja crkve Presvete Bogorodice započela je 1930. godine, a dovršena 1935. godine, a Projekt crkve je uradio arhitekta Miloš Miloradović iz Sarajeva.
 
Četiri godine kasnije su iz Zemuna za nju nabavljena četiri zvona, teška 1.600 kilograma.
 
Najveće bogatstvo ove crkve predstavljao je ručno rađeni ikonostas bogato ukrašen motivima narodne umjetnosti majstora Hajrudina Kršlaka, stolara iz Jajca, a slike koje su bile urađene na ikonostasu djelo su makedonskog slikara Lazara Ličinskog i nastale su 1935. godine.
 
crkvapravoslavna2Crkva je u potpunosti srušena u toku rata 1992-1995. godine, a ostao je sačuvan samo njen zvonik i dio podne konstrukcije. U januaru 2004. godine proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.
 

Kontaktirajte nas

Općina Jajce
Ul. Nikole Šopa
70101 Jajce

  • Centrala: 030/658-011
  • Načelnik: 030/658-013

 

Live web kamere iz Jajca

cam1cam2

Live kamere rade sa Mozila Firefox-om i Internet Explorerom sa instaliranim VLC plugin-om.

Vi ste ovdje: Početak Aktuelnosti Vijesti U posjeti gradilištu crkve Presvete Bogorodice u Jajcu