Općina Jajce

Vijesti

Prigodnom svečanosti označen početak proizvodnje u preduzeću "Tex-Design"

texdesign1Ovih dana u krugu kasarne Kamenice otvoren je još jedan proizvodni pogon. „Tex-Design“ novootvoreno je preduzeće koje se bavi šivenjem radne opreme i trenutno upošljava 12 radnica sa tendencijom da se ovaj broj uposlenih vremenom poveća. Općina Jajce prepoznala je značaj ovog projekta i ovom preduzeću pružila veliku podršku u pokretanju proizvodnje, posebno što se radi o zapošljavanju žena.

Općina Jajce je u posljednjih  nekoliko godina ulagala u infrastrukturu bivšeg objekta kasarne Kamenice. Dva objekta su prilagođena za proizvodne hale, osigurana je osnovna infrastruktura kako bi se ovaj prostor vremenom mogao pretvarati u poslovnu zonu. 
 
 „Trenutno se na prostoru bivše kasarne Kamenice nalaze tri privredna subjekta koja upošljavaju preko 30 radnika i mi smo veoma sretni zbog toga sto su i naša ulaganja imala smisla i što su opravdana. Možemo vidjeti da su ovi objekti u funkciji i da se ovaj zapušteni prostor oživljava općinskim sredstvima. To ćemo raditi i u narednom periodu i drago mi je što postoji interes privrednika i subjekata da se na ovom prostoru, uz veoma povoljne uslove, pokrene neka privredna aktivnost“, istakao je Načelnik Općine Jajce Edin Hozan na svečanosti otvaranja proizvodnog pogona preduzeća „Tex-Design“ i uz čestitke zaželio uposlenicama mnogo uspjeha u radu.
 
Osnivač preduzeća i inicijator za ovakvu vrstu proizvodnje je doc.dr.sc. Samir Pačavar, tekstilni inžinjer. Osnovni program proizvodnje su radni mantili, jakne, odijela za sve vidove proizvodnje, a posebno medicinski program. Uposlenice preduzeća „Tex- Design” prošle su nekoliko faza obuke i već pripremaju prvu isporuku iz svog proizvodnog programa. Podršku u realizaciji ovog projekta pružio je i Kantonalni zavod za zapošljavanje, a želje poslodavca su povećanje broja uposlenih na 35 radnika čime bi se mogao zaokružiti i proizvodni proces. U toku je rješavanje grijanja i svakako, kvalitetnim radom izboriti se za mjesto na tržištu.
 
Odlukom Vlade FBiH lokacija prostora kasarne Kamenice data je Općini Jajce na upravljanje bez vremenskog ograničenja, a odlukom OV Jajce ovi objekti će biti ustupljeni privrednicima bez naknade i sve dok zapošljavaju radnike neće imati obavezu plaćanja kirije. Objekti nisu veliki, primjereni su za manje obrte, ali su u sasvim dobrom stanju i opremljeni da se u njima može normalno odvijati proizvodni proces.
 
texdesign2 texdesign6
 
texdesign3 texdesign4
 

Kontaktirajte nas

Općina Jajce
Ul. Nikole Šopa
70101 Jajce

  • Centrala: 030/658-011
  • Načelnik: 030/658-013

 

Live web kamere iz Jajca

cam1cam2

Live kamere rade sa Mozila Firefox-om i Internet Explorerom sa instaliranim VLC plugin-om.

Vi ste ovdje: Početak Aktuelnosti Vijesti Prigodnom svečanosti označen početak proizvodnje u preduzeću "Tex-Design"