Općina Jajce

Obilježen Dan općine Jajce

2023dan opcine32Polaganjem cvijeća na spomen-obilježja i Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Jajce danas je u Jajcu obilježen je 22. februar/veljača - Dan općine Jajce.
 
U prisustvu vijećnika i brojnih gostiju, u Jajcu je održana Svečana sjednica Općinskog vijeća Jajce upriličena u povodu obilježavanja 22. februara/veljača Dana Općine Jajce. Datum je to prvog pisanog pominjanja grada Jajca 1396. godine u Povelji iz dubrovačkog arhiva.
 
Goste su prigodnim obraćanjima pozdravili Načelnik Općine Jajce Edin Hozan i Predsjedavajući Općinskog vijeća Jajce Josip Topić i građanima Jajca uputili čestitku. 
 
Dan općine je prilika da se nagrade najuspješniji pojedinci i kolektivi. 
 
2023dan opcine4 2023dan opcine5
 
2023dan opcine6 2023dan opcine41
 
2023dan opcine40 copy 2023dan opcine42 
 
Odluka OV Jajce o dodjeli priznanja i Obrazloženje uz dodjeljena priznanja: 
 
Na osnovu člana 13. Zakona o principima lokalne samouprave u Federaciji BiH („Službene novine F BiH“, broj: 49/06 i 51/09), člana 30. Statuta Općine Jajce („Službene novine Općine Jajce“, broj: 3/08) i člana 14. Odluke o priznanjima i nagradama Općine Jajce („Službene novine Općine Jajce“, broj: 5/15) Općinsko vijeće Jajce na 14. redovnoj sjednici održanoj dana 09.02.2023. godine, donijelo je: 
ODLUKU
o dodjeli javnih priznanja i nagrada
I
 Općinsko vijeće Jajce dodjeljuje javna priznanja i nagrade u skladu sa Odlukom o priznanjima i nagradama Općine Jajce („Službene novine Općine Jajce“, broj: 5/15).
II
 Plaketa Općine Jajce dodjeljuje se:
1. prof.dr.sc. IVICA BRIZIĆ, dr.med.
 
Zahvalnica Općine Jajce dodjeljuje se:
1. ZBOR „NIKOLA ŠOP“ HKD „NAPREDAK“ JAJCE
2. UDRUGA „VITEZOVI KRALJEVSKOG GRADA JAJCA“
3. SINANUDIN SMAJIĆ
 
Nagrada 22. februar/veljača dodjeljuje se:
1. SUMEJJA REDžIĆ
2. ANTEA LJUBEZ
3. ĐENISA TATAREVIĆ
III
Javna priznanja i nagrade iz tačke II dodjelit će se na Svečanoj sjednici Općinskog vijeća Jajce u povodu obilježavanja Dana Općine Jajce 22. februara/veljače.
IV
Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja, a objavit će se u „Službenim novinama Općine Jajce“.
 
Broj:01-01-6-1128/23                                                                                    Predsjedavajući Općinskog vijeća
Jajce, 09.02.2023. godine                                                                                           Josip Topić
                                                                                                                                                                                                                                                                                       
2023dan opcine342023dan opcine44
 
 
Priznanje: Plaketa Općine Jajce dodjeljuje se:
profesoru doktoru znanosti IVICI BRIZIĆU, doktoru medicine
 
2023dan opcine29
Doktor Ivica Brizić rođen je 21.10.1975. godine u Jajcu. Osnovnu školu završio je u Jajcu.  Srednju školu završio je u izbjeglištvu u Zagrebu, a u Jajce se vratio neposredno poslije oslobođenja 1995. godine i uposlio se u Općoj bolnici Jajce gdje je radio dvije godine. Potom upisuje Medicinski fakultet u Mostaru i završava ga kao prvi i najbolji student. Nakon odrađenog pripravničkog staža u Općoj bolnici Jajce, upisao je doktorski studij na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu i uspješno ga završava 2007. godine. Nakon doktorskog studija uposlio se u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru, gdje i danas radi. Smatra se jednim od vodećih stručnjaka iz oblasti kardiologije. Doktor Brizić redovni je profesor Medicinskog fakulteta u Mostaru i dekan Farmaceutskog fakulteta u Mostaru. Brojni su znanstveni projekti koje je vodio i kojima je učestvovao dr. Ivica Brizić. Veliki broj naučnih radova i nastavnih tekstova s potpisom je Jajčanina dr Brizića. Specijalizacija iz kliničke farmakologije i toksikologije, dospecijalizacija iz interne medicine i subspecijalizacija iz kardiologije stoje uz ime ovog Jajčanina, vrhunskog stručnjaka u medicini. Dr. Ivica Brizić je tokom dosadašnjeg rada u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru pomogao brojnim Jajčanima. Mnogima od njih spasio je život i na taj način zadužio cijelu našu zajednicu. Radi se o iznimno skromnoj i širokogrudnoj osobi čiji profesionalni i ljudski kvaliteti ne poznaju granice. Zbog svega ovoga dr. Ivici Brizuću dodjeljuje se priznanje Plaketa Općine Jajce. Čestitamo, uz želju za dobro zdravlje, uspješan nastavak rada.
 
Priznanje: Zahvalnica Općine Jajce dodjeljuje se:
ZBORU „NIKOLA ŠOP” HRVATSKOG KULTURNOG DRUŠTVA „NAPREDAK” PODRUŽNICA JAJCE 
 
2023dan opcine36
Zbor „Nikola Šop“ Hrvatskog kulturnog društva  Napredak- podružnica Jajce djeluje od samih početaka rada društva. Uz povremene prekide, entuzijasti i zaljubljenici u pjevanje svih ovih godina održavali su tradiciju postojanja Zbora. Dolaskom na čelo Zbora mlade i stručne voditeljice, profesorice Katarine Ladan nastupaju pod imenom „Nikola Šop“. 2022. godine, Trećim samostalnim koncertom pod nazivom „Ne da se sreća zlatom kupiti“ Zbor „Nikola Šop“ obilježio je deset uspješnih godina postojanja. Vremenom je mijenjao svoj sastav, pa je djelovao i kao mješoviti zbor. Danas je to ženski četveroglasni zbor koji broji između 20-25 članica i izvodi a capella skladbe. Repertoar zbora se sastoji od više glazbenih stilova: klapska  pjesma, gospel, duhovna glazba, te obrada zabavne i tradicionalne narodne muzike. Zbor redovno učestvuje na manifestacijama u Jajcu, širom BiH ali i izvan granica naše zemlje. Svom gradu Zbor je podario tri samostalna koncerta. Zboru „Nikola Šop“ treba uputiti posebne pohvale, jer je ušao u povjesnicu glazbene kulture mnogo šire od okvira našeg grada. Stoga, slobodno možemo reći da je Zbor „Nikola Šop“ blago jajačke podružnice HKD Napredak i našeg grada. U to ime, ponosni na postojanje ovog Zbora članicama čestitamo na njihovoj predanosti uz zahvalnost za učešće na svim važnim manifestacijama koje organizuje Općina Jajce. Uistinu, ove dame, zaslužuju sve pohvale, a Općinsko vijeće prepoznalo je rad ovog Zbora i dodijelilo im zasluženo priznanje. Zahvalnicu općine Jajce preuzeo je Franjo Leovac predsjednik Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“ podružnica Jajce pod čijim okriljem djeluje Zbor.
 
Priznanje: Zahvalnica Općine Jajce dodjeljuje se:
UDRUGA “VITEZOVI KRALJEVSKOG GRADA JAJCA” 
 
2023dan opcine24
Nekako u ovo vrijeme, 2019. godine u Jajcu je održana osnivačka skupština Udruge  „Vitezovi kraljevskog grada Jajca“. Udruga je osnovana s ciljem da kroz turizam predstavlja historiju Jajca. Danas  su iza njih četiri godine uspješnog rada na promociji i očuvanju bogate kulturno-povijesne baštine našeg grada. Nisu bili ni svjesni u danima osnutka kako će postati ne samo turistička atrakcija našeg grada, već i cijele Bosne i Hercegovine i biti pozivani na brojne manifestacije širom BiH, ali i Hrvatske, učestvovati u snimaju spotova i na najljepši način predstavljati Jajce i BiH. Mačevi, štitovi, srednjovijekovne odore, zaštitni su znakovi članova Udruge, a grb Kotromanića zaštitni je znak „Jajčkih vitezova“. Udruga broji 35 članova, od toga 12 članova su vitezovi različitih životnih dobi, sa kompletnim odorama, čizmama, mačevima, plaštevima. Posebno su ponosni na manifestaciju  Dani srednjovjekovlja kada u Jajcu ožive bajku 15. stoljeća. Tako je bilo i prošle godine, kada su po četvrti put, Jajcem defilovali vitezovi, a grad odisao periodom srednjeg vijeka. „Jajački vitezovi“ obilježavaju i obljetnicu krunidbe posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića i sudjeluju u brojnim manifestacijama. Zaštitni su znak otvaranja Sarajevske zime i Viteške promenade povodom obilježavanje povelje Kulina bana. Prepoznat ćete ove naše stasite vitezove u spotu o Kraljici Katarini, ali i onom u pjesmi  Tvrđava poznate muzičke grupe Crvena Jabuka. U vrijeme Covid-a stavili su se na  raspolaganje Civilnoj zaštiti općine Jajce. Učestvuju u humanitarnim akcijama, dobrovoljni su darovaoci krvi, uspješno su organizirali akciju pomoći Petrinji nakon potresa, a dio su i organizacije Adventa u Jajcu. U znak zahvalnosti za nesebičnu promociju kraljevskog grada Jajca i njegove bogate kulturno-historijske baštine Općinsko vijeće "Vitezovima kraljevskog grada Jajca" dodjeljuje zasluženo priznanje. Na pitanje novinara kako se danas u Jajcu postaje vitez, ja jajačke vitezove odgovor je jednostavan: kažu "Moraš imati visinu, moraš biti lijep i zgodan." E takvi su vam Jajčki vitezovi. Zahvalnicu općine Jajce preuzeo je predsjednik Udruge vitez Anđelko Barić.
 
Priznanje: Zahvalnica Općine Jajce dodjeljuje se:
SINANUDINU SMAJIĆU
 
2023dan opcine21
Sinanudin Smajić, poznatiji kao Sinan, rođen je 20. januara 1980. godine u Jajcu. Osnovno obrazovanje započeo je u Jajcu. Zbog ratnih okolnosti školovanje je nastavio u Splitu. Srednju tehničku školu završio je u Zenici, gdje upisuje i Islamski pedagoški fakultet, ali školovanje prekida na drugoj godini zbog bolesti u porodici. Dugo godina je bio aktivan u radu Medžlisa Islamske zajednice Jajce. Kako bi prehranio porodicu radio je u brojnim građevinskim firmama, i uporedo nastavio sa ulaganjem u znanje. 2016. godine stiče zvanje asistenta za pomoć i podršku osobama s invaliditetom i dobija priliku raditi na projektu Sumero. Sinanov humanitarni rad je prepoznat. Prije pet godina preuzima rad Osnovnog odbora Merhameta Jajce i nastavlja svojim djelima i radom opravdati časnu misiju Merhameta „Misli i Čini DOBRO“!  Merhamet Jajce na čelu sa Sinanudinom Smajićem jedna je od organizacija koja svojim humanitarnim radom pomaže svim građanima. Na vrata Merhametove Javne kuhinje u Jajcu dnevno, po svoj obrok, dolazi 115 korisnika. Sinan marljivo radi i na terenu, obilazi brojne Jajčane i Jajčanke u potrebi bez obzira na vjeru ili naciju sa željom da makar na trenutak usreći svoje sugrađane. Njegova misija je humana i plemenita. U pet godina rada Sinan Smajić na terenu je posjetio preko šest hiljada porodica na području općina Jajce, Jezero i Šipovo, a više od pet hiljada ljudi primio je na razgovor u prostorijama Merhameta. Sinanudin je bio organizator i pokretač mnogih humanitarnih akcija od obnove objekata za socijalno ugrožene građane, pomoći u liječenju, podjeli prehrambenih i higijenskih paketa, prikupljanju i podjeli paketića za najmlađe. Sinanu nije teško ni zasukati rukave i raditi i na poljoprivrednom dobru za Javnu kuhinju. Uspostavio je uspješnu saradnju sa brojnim udruženjima u Jajcu, privrednim kolektivima, vjerskim organizacijama i svim institucijama na području općine, a posebno vrijedna hvala je uspješna saradnja sa jajačkom dijasporom.  Sinanudinu, koji govori dva jezika: engleski i španski i služi se njemačkim jezikom, želimo da nastavi sa svojim humanitarnim radom. Najljepše priznanje jesu osmijesi na licima zadovoljnih i sretnih ljudi kojima je pružio ruku pomoći, jer briga o najugroženijim kategorijama stanovništva i čuvanje njihovog dostojanstva posebno je časna misija, na čemu mu čestitamo. Općinsko vijeće Sinanudinu Smajiću dodjeljuje zasluženo priznanje. 
 
Izuzetni rezultati i uspjeh tokom školovanja krunisani Zlatnom značkom Univerziteta u Sarajevu najbolja su preporuka i najsnažniji argument za dodjelu, po prvi put, Nagrade 22. februar/veljača našim zlatnim studenticama. Znanje je ipak najvrjednije blago koje treba čuvati.
 
Priznanje: Nagrada 22. februar/veljača dodjeljuje se:
SUMEJJI REDŽIĆ 
 
2023dan opcine31
Sumejja Redžić, kći Osme i Sedine. Osnovu školu “Berta Kučera” završila je kao učenica generacije. Nakon toga upisuje Elči Ibrahim-pašinu medresu u Travniku gdje nastavlja nizati uspjehe i Medresu završava sa prosjekom ocjena 5.0. Obrazovanje nastavlja na Filozofskom fakultetu u Sarajevu gdje je diplomirala arapski jezik i književnost na Odsjeku orijentalne filologije. Dobitnica je Zlatne značke Univerziteta u Sarajevu i proglašena najboljim studentom prvog ciklusa studija Filozofskog fakulteta. 2022. godine upisuje master studij na istom odsjeku u želji da nastavi nizati uspjeh. Sumejja Redžić kao stipendista Fondacije "Hastor" redovno volontira na mjesečnom nivou. Aktivna volonterka Udruženja "Health Angels Internationals", članica redakcije Udruženja studenata Zanbaq koje radi na promociji bosanskohercegovačke kulture i tradicije na arapskom govornom području. Sumejja pokazuje interesovanje za programiranje i grafički dizajn, te svoje slobodno vrijeme upotpunjuje usavršavanjem znanja na tom polju. Dobitnica je prestižnog odlikovanja Zlatnik Grada Sarajeva. Sumejja Redžić trenutno je studentica arapskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu na drugom ciklusu studija. Čestitamo Sumejji uz iskrene želje, prvo za dobro zdravlje, a potom da nastavi nizati uspjehe.
 
Priznanje: Nagrada 22. februar/veljača dodjeljuje se:
ANTEI LJUBEZ 
 
2023dan opcine26
Antea Ljubez, kći Renate i Josipa, rođena 31.12.1998. godine. 2013. godine u Jajcu završila je osnovnu školu kao učenik generacije i upisala opću gimnaziju “Nikola Šop”. Po završetku srednje škole, 2017. godine, upisuje Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu. 2022. godine, kao student generacije, završava integrisani studijski program prvog i drugog ciklusa studija sa prosjekom ocjena 9,59 i stiče zvanje doktora veterinarske medicine. Dobitnica je više Dekanovih nagrada, nositeljica Zlatne značke Univerziteta u Sarajevu. Dobitnica je prestižnog odlikovanja Zlatnik Grada Sarajeva. Posljednje dvije godine studija, uz obavezne nastavne aktivnosti, svakodnevno volontira na Klinici za unutrašnje bolesti životinja Veterinarskog fakulteta. Učestvovala je u više naučno-istraživačkih projekata, i trenutno je dio istraživačkog tima Veterinarskog fakulteta u Sarajevu. Iskazanim rezultatima, Antea je po završetku studija zasluženo dobila priliku za odrađivanje pripravničkog staža na klinici Veterinarskog fakulteta u Sarajevu. Anteine rezultate i uspjeh tokom školovanja pratili smo svi, jer Antea je bila, svih godina studija među najboljim stipendistima Općine Jajce. Čestitamo Antei uz iskrene želje, prvo za dobro zdravlje, a potom da nastavi nizati uspjehe.
 
Priznanje: Nagrada 22. februar/veljača dodjeljuje se:
ĐENISI TATAREVIĆ 
 
2023dan opcine37
Đenisa Tatarević, kći Envera i Fate, rođena je 1999. godine. Srednju medicinsku školu završila je 2017. godine u Jajcu. Iste godine upisuje studij Fizioterapije na Fakultetu zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu. Prvi ciklus studija završava 2021. godine sa prosječnom ocjenom 9,49 te time postaje dobitnica srebrene značke Univerziteta u Sarajevu. Školovanje nastavlja na magistarskom studiju i završava 2022. godine prosječnom ocjenom 9,56.  Priznanje „Zlatna značka“ Univerziteta u Sarajevu dodjeljeno joj je kao najboljem studentu II ciklusa studija. Dobitnica je prestižnog odlikovanja Zlatnik Grada Sarajeva. I Đenisine rezultate i uspjeh tokom školovanja pratili smo svi, jer je svih godina studija bila među najboljim stipendistima Općine Jajce. Đenisa Tatarević je tokom studija bila aktivna i učestvovala je u radu brojnih međunarodnih konferencija i simpozija. Radila je kao volonter u Centru za zdravo starenje. Trenutno živi i radi u Sarajevu. Čestitamo Đenisi uz iskrene želje, prvo za dobro zdravlje, a potom da nastavi nizati uspjehe.
 
Drage naše zlatne Sumejja, Antea i Đenisa želimo vam da svojim znanjem i vještinama doprinosite akademskoj i društvenoj zajednici, predano radite, usavršavate se i budete istinski promotori struke i nikada ne zaboravite grad iz kojeg ste ponikle.
 
 U ime dobitnika priznanja zahvalnost je uputio  prof.dr.sc. Ivica Brizić dr.med.
 
Iskrene čestitke dobitnicima priznanja. Zaista smo ponosni na sve ove divne ljude i udruženja. Oni su podstrek svima nama da sa još više napora uradimo sve da ovaj grad učinimo gradom ugodnog življenja i sretnih i zadovoljnih stanovnika. 
 
Svečana sjednica Općinskog vijeća Jajce bila je prilika da se grad Jajce i svi Jajčani zahvale pripadnicima GSS Stanica Jajce za nesebičnu hrabrost i požrtvovanost u spašavanju građana Republike Turske stradalih u razornom zemljotresu.
 
Naš grad je posljednjih dana posebno ponosan na svoje heroje koji su, ne razmišljajući o svojim životima, spašavali unesrećene nakon razornog zemljotresa u Republici Turskoj. Ni hiljade kilometara nisu bile prepreka da sjednu u kombi i zapute se u pomoć kolegama spasiocima turskog AFAD-a. Tlo u Turskoj i Siriji i dalje podrhtava. Razorni zemljotresi odnijeli su više od 50.000 života, a bez krova nad glavom ostali su milioni ljudi. 
 
Pripadnici Gorske službe spašavanja Stanica Jajce, kao dio Službi za zaštitu i spašavanje Općine Jajce, pridružili su se timu spasilaca Gorske službe spašavanja F BiH i među prvima krenuli u misiju pronalaženja i izvlačenja žrtava u područjima pogođenim  katastrofalnim zemljotresima. 11 dana proveli su u misiji u Hatayu, gradu koji je najviše stradao. 
 
Ponosni na svoje Jajčane Načelnik Općine Jajce Edin Hozan u koordinaciji sa predsjedavajućim Općinskog vijeća Jajce Josipom Topićem donio je Odluku o dodjeli priznanja civilne zaštite za sedam pripadnika Gorske službe spašavanja - Stanica Jajce koji su se prije tri dana vratili iz Turske sa jedne od najopasnijih, ali ujedno i najhumanijih misija od osnivanja. 
 
PISANA POHVALA CIVILNE ZAŠTITE dodjeljuje se:
 
2023dan opcine30
1.Safet (Midhada) Karadžić
2.Sabahudin (Sakiba) Kokić
3.Omer (Ćamila) Kokić
4.Fadil (Džemala) Škiljan
5.Samir (Atifa) Škiljan
6.Miran (Nerdina) Ganibegović
7.Kenan (Mehe) Omerspahić
 
Ovo su naši sugrađani na koje trebamo biti ponosni. Oni su primjer da ovaj grad ima hrabre ljude velikog srca. Oni su naši heroji koji su i ovom misijom potvrdili  da se u svakom trenutku možemo pouzdati u njihovu hrabrost, odlučnost i stručnost da pomognu kada i kome je to najpotrebnije. Ovi momci zaslužuju puno više, ali saznanje da su njihovi Jajčani bili uz njih svih ovih dana i da su i danas uz njih, najveća je nagrada. Dragi naši spasioci hvala Vam za sve što su učinili u ime naše općine i naše države. U ime ekipe hrabrih, sjajnih i velikih ljudi, tima spasioca koji su boravili u misiji spašavanja u Turskoj obratio se Safet Karadžić predsjednik GSS Stanica Jajce.
 
Svečanost svojim muzičkim izvedbama uveličale su članice  Zbora  Hrvatskog Kulturnog Društva „Napredak“ Jajce i učenice Osnovne glazbene škole „Jakov Gotovac“ područni odjel Jajce Ana Budeš, violina i Petra Lovrić, klavir učenice četvrtog i šestog razreda u klasi profesorica Rowan Hellyer i Ivice Jevtovik.
 
2023dan opcine14  2023dan opcine11
 
2023dan opcine33
 
 
 
 
U povodu Dan općine Jajce položeno je cvijeće na Spomen fontanu oslobodiocima Jajca, Centralno spomen obilježje šehidima i poginulim borcima Jajca i Spomen obilježje poginulim braniteljima HVO-a i odata počast svim Jajčanima, i onim znanim i neznanim, svima koji su ginuli za slobodu našeg grada. U ime Općine Jajce cvijeće na spomen obilježja u Jajcu položili su Načelnik općine Edin Hozan i Predsjedavajući Općinskog vijeća Jajce Josip Topić.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
2023dan opcine2 2023dan opcine3
2023dan opcine35
 
 
Uz Dan općine Jajce štampali smo i šesto godišnje izdanje Informativnog biltena općine Jajce u kojem smo izdvojili najznačajnije projekte, događaje i manifestacije koje je u 2022. godini podržala, inicirala i realizovala Općina Jajce. Informativni bilten Općine Jajce uskoro će biti dostupan i u elektronskoj verziji na našoj web stranici.
 
 
 
 
 
Poštovani sugrađani, dragi Jajčani, budimo ponosni čuvari naše baštine. Budimo ponosni time što smo Jajčani, što smo stanovnici jednog od najstarijih gradova u BiH.  
 
Budimo ponosni što živimo u jednom od najljepših gradića na svijetu koji svojom ljepotom i neobičnošću ostavljaju putnike bez daha. 
 
Čuvajmo Jajce – grad koji šapuće historiju, čuva kosti kralja i prkosi vremenu.
 
Sretan Vam 22. februar/veljača Dan općine Jajce.
 
Nakon Svečane sjednice Općinskog vijeća Jajce, u holu Općine, otvorena je i Izložba „Jajce u fotografijama od 1950. do 1975. godine“ autora Ibrahima Korića i Mehmeda Korića.
 
 
 

Kontaktirajte nas

Općina Jajce
Ul. Nikole Šopa
70101 Jajce

  • Centrala: 030/658-011
  • Načelnik: 030/658-013

 

Vi ste ovdje: Početak Aktuelnosti Vijesti Obilježen Dan općine Jajce