Općina Jajce

Uz Dan općine Jajce otvorene tri izložbene postavke

dan opcine2023U Jajcu su, u povodu obilježavanja Dan općine, upriličene tri izuzetno vrijedne izložbene postavke. Pod pokroviteljstvom Općine Jajce svečano su otvorene Izložba „Tradicionalne kuće i gospodarski objekti na području općine Jajce“ autora Tvrta Zrile, Izložba „Jajcu s ljubavlju“ u organizaciji KUD-a „Jajce“ i Izložba „Jajce u fotografijama od 1950. do 1975. godine“ autora Ibrahima Korića i Mehmeda Korića.

 

Izložba Zrile5 copy

U organizaciji Društva za zaštitu kulturno-povijesnih i prirodnih vrijednosti Jajca, u Domu kulture Jajce, u prisustvu brojnih Jajčana, svečano je otvorena Izložba "Tradicionalne kuće i gospodarski objekti na području općine Jajce". Izložba je nastala u želji autora Tvrtka Zrile, hroničara grada Jajca, da tradicionalne kuće i privredne objekte, koje je slikao duži niz godina, sačuva od zaborava. Autor kroz 190 fotografija posjetitelje vodi u gotovo 61 naseljeno mjesto na prostoru općine Jajce koje je posjetio. Izložba je svojevrsni vremeplov života u Jajcu i ljudi u njemu. Na Zrilinim fotografijama ostaje sačuvano od zaborava istorijsko, kulturno, etnografsko blago općine Jajce. Tvrtko Zrile neumorni je hroničar našeg grada, koji svakodnevno bilježi životne priče, događaje i jajačke legende, kako bi ih sačuvao od zaborava i ostavio kao vječnu uspomenu Kraljevskom gradu. Izložba je dio projekta izrade Registra kulturnih i prirodnih dobara. Svečanost otvaranja uveličao je i Hor/Zbor Udruženja/Udruge penzionera/umirovljenika općine Jajce.

Izložba Zrile2 copy Izložba Zrile3

Izložba Zrile1 Izložba Zrile4

KUD Jajce3
 
 
 
 
U organizaciji Kulturno umjetničkog društva „Jajce“ svečano je, uz Dan općine Jajce, u prostorijama Društva otvorena Izložba „Jajcu s ljubavlju“. Već nekoliko godina članovi ovog Društva svome gradu podare ovakve sadržaje. Ove godine izložili su fotografije članova KUD-a „Jajce“ u narodnim nošnjama, a svečanost otvaranja obogatila je muzička pjevačka sekcija Društva. Bila je to prilika da se uz pjesmu i muziku Jajčani i Jajčanke upoznaju sa vrijednom ekipom koja već dugi niz godina promoviše Jajce i tradicionalne nošnje jajačkog kraja i Bosne i Hercegovine.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
KUD Jajce2 copy KUD Jajce5
 
Izložbom „Jajce u fotografijama od 1950. do 1975. godine“ autora Ibrahima Korića i Mehmeda Korića, zatvorena je ovogodišnja svečanost obilježavanja Dana Općine Jajce. Posjetioci su imali priliku prošetati Jajcem 73 godine unazad i zaviriti u period razvoja grada dug 25 godina, između 1950- do 1975. godine. Ovim fotografijama autori su starije Jajčane i Jajčanke vratili u period njihove mladosti, a mladima vjerno prikazali grad i ljude u prošlom vremenu. Autori fotografija, članovi su poznate fotografske radnje „Foto Korić“ iz Travnika, otac Ibrahim i sin Mehmed fotografijama su sačuvali od zaborava staru baštinu grada Jajca.Veliki broj snimaka ima kako historijsku tako i materijalnu vrijednost. Izložba grada Jajca rađena je u crno-bijeloj analognoj fotografiji, na tradicionalan način kako su se fotografije izrađivale u periodu nastanka, što daje posebnu vrijednost ovim fotografijama.
 
 

 

Kontaktirajte nas

Općina Jajce
Ul. Nikole Šopa
70101 Jajce

  • Centrala: 030/658-011
  • Načelnik: 030/658-013

 

Vi ste ovdje: Početak Aktuelnosti Vijesti Uz Dan općine Jajce otvorene tri izložbene postavke