Općina Jajce

Danas u Jajcu obilježen 1. mart Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

1.3.23.3
Intoniranjem državne himne i odavanjem počasti poginulim i palim borcima, šehidima i braniteljima, danas je u Jajcu, u povodu obilježavanja 1. marta Dana nezavisnosti BiH, održana Svečana sjednica Općinskog vijeća Jajce. 
 
Svečanoj sjednici Općinskog vijeća prethodilo je polaganje cvijeća na Spomen fontanu oslobodiocima Jajca, Centralno spomen obilježje šehidima i poginulim borcima Jajca i Spomen obilježje poginulim braniteljima HVO-a.  U ime Općine Jajce cvijeće na spomen obilježja u Jajcu položili su Načelnik općine Edin Hozan i Predsjedavajući Općinskog vijeća Jajce Josip Topić.
 
Svečana sjednica bila je prilika za prisjećanje na 1. mart  1992. godine i važnost događaja koji su doveli do nezavisne i suverene Bosne i Hercegovine.   Na današnji dan, prije 31 godinu Bosanci i Hercegovci na referendumu, ogromnom većinom, odlučili su da Bosna i Hercegovina bude samostalna i nezavisna država svih naroda i narodnosti koji u njoj žive. Bosna i Hercegovina postala je nezavisna država koju je priznala cijela Europa i svijet. 
 
Čestitku građanima Jajca i Bosne i Hercegovine uputili su  Predsjedavajući Općinskog vijeća Jajce Josip Topić i Načelnik općine Jajce Edin Hozan.
 
Govoreći o važnosti obilježavanja 1. marta Dana nezavisnosti BiH, Predsjedavajući Općinskog vijeća Jajce Josip Topić istakao je kako se za Bosnu i Hercegovinu treba i dalje boriti snažno i predano, te raditi i strpljivo istrajati u borbi, te naglasio: 
 
„Danas 31 godinu poslije treba svaki dan na umu da nam bude referendumsko pitanje: „Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH“, jer i danas godinama poslije svakodnevno se susrećemo sa borbama za nezavisnu i cjelovitu Bosnu i Hercegovinu“.  
 
Ponosan što se u Jajcu obilježava Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine Načelnik Općine Jajce Edin Hozan govorio je o trnovitom i teškom putu nezavisnosti Bosne i Hercegovine.
 
„Izabrali smo glasati za slobodu  u jako teško i dinamično vrijeme i tada smo utrli put nezavisne i  suverene Bosne i Hercegovine uprkos svemu. Izabrali smo najbolji mogući put, slobodnu i nezavisnu BiH.  Najvažnije od svega nam je da ostanemo na ovom putu, putu borbe za slobodu i nezavisnost“, istakao je Načelnik Hozan.  
 
Građanima Jajca i svim Bosancima i Hercegovcima  čestitke su uputili: Mevzudin Duranović u ime Kluba vijećnika Saveza SDA, S BiH i A-SDA, Vlatko Saraf u ime Kluba vijećnika HDZ BiH Jajce, Malik Turanović ispred Kluba vijećnika Narod i Pravda i Nazif Kahrić u ime Kluba vijećnika SDP-a BiH Jajce. 
 
Svečanu sjednicu Općinskog vijeća Jajce, uz goste iz vjerskog, političkog i javnog života svojim prisustvom uveličali su Jajčani Nisvet Hrnjić ministar privrede u Vladi SBK,  Ivo Šimunović delegat u Domu naroda Parlamenta F BiH i zastupnik  u Skuštini SBK/KSB, Bajro Makić zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije i Semina Mukić zastupnica u Skupštini SBK/KSB.
 
Uz jasno izraženu i snažnu volju naših građana da žive zajedno, svim Bosancima i Hercegovcima i svima koji Bosnu i Hercegovinu doživljavaju kao svoju domovinu, Sretan 1. mart - Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine!
 
1.3.23.1 1.3.23.2
 
1.3.23.4 1.3.23.20
 
1.3.23.17 1.3.23.12
 
1.3.23.18 1.3.23.16
 
Obilježavajući 1. mart Dan nezavisnosti BiH Načelnik općine Jajce Edin Hozan i Predsjedavajući Općinskog vijeća Jajce Josip Topić danas su položili cvijeće na spomen obilježja i odali počast svim Jajčanima, Bosnacima i Hercegovacima, znanim i neznanim, svima onima koji su ginuli za slobodu Bosne i Hercegovine i našeg grada.
 
1.3.23.8 1.3.23.9
 
1.3.23.6 1.3.23.10
 
1.3.23.5 1.3.23.11
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontaktirajte nas

Općina Jajce
Ul. Nikole Šopa
70101 Jajce

  • Centrala: 030/658-011
  • Načelnik: 030/658-013

 

Vi ste ovdje: Početak Aktuelnosti Vijesti Danas u Jajcu obilježen 1. mart Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine