Općina Jajce

Sedam predstava na 42. Pozorišnim/Kazališnim igrama BiH od 1. do 8. jula 2023. u Jajcu

press 42. pozorišne42. Pozorišne/Kazališne igre BiH kao najznačajniji pozorišni kulturni događaj u Bosni i Hercegovini, održat će se od 1. do 8. jula 2023. godine u Jajcu. Ključ grada Jajca ove godine, tokom sedam festivalskih dana, brižno će čuvati bosanskohercegovački glumac i dugogodišnji učesnik Pozorišnih/Kazališnih igara u Jajcu Senad Bašić, saopćeno je ovo na Press konferenciji održanoj u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH u Sarajevu.

Selektorica 42. Pozorišnih/Kazališnih igara BiH   glumica i dugogodišnja pozorišna radnica Hasija Borić-Stojić zvanično je objavila rezultate ovogodišnje selekcije Pozorišnih/Kazališnih igara BiH. 
 
Na sceni Doma kulture Jajce bit će izvedeno 7 predstava u takmičarskom dijelu: 
 
1.“Ljetopis o kralju Tvrtku“, Jasmin Imamović, režija Dino Mustafić, BKC Sarajevo, 
2."Ivanov“ A.P. Čehov režija Paolo Magelli, Narodno pozorište Sarajevo, 
3."Tri dana ili Uspon i pad gospodina B“, Roman Sikora, režija Tanja Miletić Oručević, Bosansko narodno pozorište Zenica, 
4."Gospođica“ Ivo Andrić, režija Đurđa Tešić, Narodno pozorište Republike Srpske Banja Luka,
5."Perzeide“ Emina Kovačević, režija Karmen Obrdalj, Narodno pozorište Mostar, 
6."Djelidba“ Skender Kulenović režija Miralem Zupčević, Narodno pozorište Tuzla, 
7."Sretni ljudi“, Nina Mitrović, režija Ivan Leo Lemo, HNK Mostar.
 
„Moram reći da mi je pripala izuzetna čast da ove godine budem selektorica 42. Igara. Za mene je ovo bio veliki izazov, jer je sezona 2022/2023. bogata odličnim teatarskim ostvarenjima. Sva djela koja sam izabrala tiču se naše suvremenosti, bilo da je riječ o klasicima kakvi su Čehov i Andrić, u kojima su dramaturzi i redatelji pronašli kopču s našim vremenom, potvrđujući njihovu univerzalnost ili mladim autorima poput Emine Kovačević"  naglasila je između ostalog selektorica Igara Hasija Borić Stojić.
 
O Igrama na Press konferenciji govorili su i Edin Hozan Načelnik općine Jajce i predsjednik Vijeća Igara i Fikret Čančar direktor JU “Dom kulture” Jajce i direktor 42. Pozorišnih/Kazališnih igara Bosne i Hercegovine.
 
“Jajčani su ponosni što se već dugi niz godina uspijevaju održavati Pozorišne igre. Kao što Jajce ima srednjovjekovnu tvrđavu, ima vodopad, Jajce ima jezera, Jajce ima Muzej AVNOJ-a, Jajce je kraljevski grad, posljednja prijestolnica Bosne… Jajce ima i Pozorišne igre i sigurni smo da su i one simbol našeg grada“, istakao je na Press konferenciji Načelnik Hozan. 
 
Direktor Doma kulture Jajce i Pozorišnih igara Bosne i Hercegovine Fikret Čančar najavio da će se i ove godine u okviru Igara održavati zanimljiv program i kad je riječ o predstavama i o pratećem programu.
 
“Mislim da ćemo u Jajcu imati priliku vidjeti kvalitetne, dobre predstave. Ono najbolje u Bosni i Hercegovini. U kraljevskom gradu želimo kraljevski festival”, kazao je Čančar. 
 
Pred nama su 42. Pozorišne/Kazališne igre BiH i 52 godine postojanja festivala. U period iza nas scenom jajačkog Doma kulture, u takmičarskom i pratećem programu, prodefilovalo je na stotine učesnika, teatarskih stvaralaca. Gotovo da nema značajnog bh. dramskog umjetnika koji nije bar jednom bio učesnik ovog festivala.
 
I ove godine, kao uostalom i svih prethodnih godina, vrata grada Jajca od 1. do 8. Jula, bit će otvorena za sve glumce, pozorišne umjetnike, ljubitelje i zaljubljenike u pozorište i umjetnost uopće. 
 
 
 

Kontaktirajte nas

Općina Jajce
Ul. Nikole Šopa
70101 Jajce

  • Centrala: 030/658-011
  • Načelnik: 030/658-013

 

Vi ste ovdje: Početak Aktuelnosti Vijesti Sedam predstava na 42. Pozorišnim/Kazališnim igrama BiH od 1. do 8. jula 2023. u Jajcu