Općina Jajce

Doživi "Ljeto u Jajcu" 2023. godine

jajce ljeto 2023„Ljeto u Jajcu“ manifestacija je u okviru koje se organizuje nekoliko uspješnih festivala tokom ljetne sezone. Postala je centar kulturnih, sportskih i turistički značajnih dešavanja i još jedna bogata kulturna manifestacija kojom se  Kraljevski grad Jajce okitio. 
 
JU „Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajce” i ove godine donosi niz novih i uzbudljivih koncerata i drugih kulturnih događaja koji će obogatiti turističku ponudu Jajca za 2023. godinu. Zanimljiva ponuda, raznolikost kulturnih događaja i festivala učinila je prošlu turističku sezonu u Jajcu rekordnom, a očekivanja od ovogodišnje sezone još su i veća. 
 
Krajem aprila ove godine prvom bosanskohercegovačkom video izložbom „Nju je lako voljeti“ u saradnji sa video produkcijom dron.ba, Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca  otvorila je ljetnu turističku sezonu i predstavila kalendar turistički značajnih događaja za “Ljeto u Jajcu 2023“.
 
Od 3. do 10. maja 2023. godine Jajce je bilo centar kulturnih dešavanja zahvaljujući XVI po redu Festivalu duhovne poezije i muzike „Plivske omahe“ – bosanskohercegovačko višeglasje koji se u Jajcu održava od 2007. godine u organizaciji JU „Dom kulture“ Jajce i pod pokroviteljstvom Općine Jajce. I ovaj put Festival je svojim bogatim i zanimljivim sadržajem ispunio sva očekivanja. Posjetioci su mogli uživati u tematskim danima posvećenim duhovnosti i kulturnim društvima, posjetama vjerskim zajednicama i objektima, dvije izložbe i dva okrugla stola. Tokom Festivala sviralo se, igralo, pjevalo, ali ponajviše družilo. Promocijom suživota različitih vjerskih i nacionalnih zajednica na području naše općine poslana je još  jedna pozitivna priča iz Jajca.
 
I ove godine u organizaciji Planinarskog društva Ćusine 7. maja održana je jedna od najatraktivnijih biciklijada u Bosni i Hercegovini „Biciklijada dolinom rijeke Plive“. 13. po redu biciklijada bila je istinsko uživanje za sve ljubitelje prirode i biciklizma. Vožnja na relaciji Jajce-Jezero-Šipovo-Pljeva uz zabavu i uživanje biciklistima iz brojnih gradova pružila je nezaboravno iskustvo i uživanje uz prekrasne krajolike i najljepše predjele Bosne i Hercegovine, dolinom rijeke Plive. 
 
12. maja u JU Dom kulture “Jajce” otvorena je izložba “Pejzaž” autorice Elvedine Hrustanović-Šehić, diplomirane slikarice i profesorice likovne kulture. Izložba će biti otvorena do 19.05. 2023. godine.
 
Od 17. do 19. maja u Franjevačkom muzeju Jajce obilježava se Međunarodni dan i Evropska noć muzeja. Vrata muzeja bit će otvorena u periodu od 18:00 do 22:00 sata uz slobodan ulaz i besplatno vođenje. Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana i Evropske noći muzeja je “Muzeji, održivost i dobrobit” kojom se naglašava važnost muzeja u savremenom dobu.
 
KUD „Jajce“ će od 19. do 21. maja biti domaćin za oko 300 djece iz Jajca i cijele Bosne i Hercegovine. Prvog dana festivala u petak 19.05. 2023. godine u prostorijama KUD-a „Jajce“ zajedno sa učenicima Osnovnih škola „Berta Kučera“ i „13 Rujan“ bit će upriličena radionica tkanja i vez ornamenata za djecu od 7. do 11. godine i radionica sicanja-tetoviranja za djecu i mlade od 12. do 18. godine. “Veče folklora” kao centralni dio ovog festivala održat će se u subotu, 20.05.2023. godine sa početkom u 19:00 sati u pozorišnoj dvorani Doma kulture. Na platou Katakombi održat će se javni čas  na kojem će učesnici moći naučiti nešto o osnovnim varijantama odabranih narodnih igara, bit će održano takmičenje u brzom omotavanju tkanice i pravljenju scenskih frizura.
 
Ove će godine „Ljeto u Jajcu 2023.“ biti obogaćeno novim festivalom #KraljevskiFestivalZabave koji počinje 23. juna 2023. godine.  Prvog dana Festivala, 23. juna ispod vodopada u Jajcu nastupit će Jelena Rozga, dok će drugog dana Festivala, 24. juna, na istom mjestu publiku zabavljati Željko Bebek i njegov bend.
 
Općina Jajce će i ove godine, kao i predhodnih, dati podršku održavanju niza sadržaja koji će obogatiti kulturnu i turističku ponudu grada Jajca.
 
Kalendar događaja manifestacije „Doživi ljeto u Jajcu 2023.“ pogledajte  na linku OVDJE
 

Kontaktirajte nas

Općina Jajce
Ul. Nikole Šopa
70101 Jajce

  • Centrala: 030/658-011
  • Načelnik: 030/658-013

 

Vi ste ovdje: Početak Aktuelnosti Vijesti Doživi "Ljeto u Jajcu" 2023. godine