Općina Jajce

Općina Jajce učesnik manifestacije "Susret kraljevskih gradova – Bobovac 2023"

bobovac11Povodom Svjetskog dana kulturne različitosti za dijalog i razvoj u Varešu je jučer održana manifestacija “Susret kraljevskih gradova – Bobovac 2023”. Organizator ovog događaja bila je Općina Vareš u saradnji sa Misijom OSCE-a u BiH i Općinom Jajce. Susretu u Varešu prisustvovala je delegacija Općine Jajce predvođena Načelnikom Općine Jajce Edinom Hozanom i predsjedavajućim Općinskog vijeća Jajce Josipom Topićem.

Ovo je drugi susret kraljevskih gradova Jajca i Vareša sa ciljem podizanje svijesti o važnosti upravljanja srednjovjekovnom baštinom, međusobnog upoznavanja i uvezivanja institucija, općina i gradova koji baštine kulturno-povijesno nasljeđe, srednjovjekovne utvrde i nacionalne spomenike na svojim prostorima.
 
U okviru susreta upriličena je prezentacija Projekta revitalizacije kraljevskog grada Bobovca o čemu je više govorio prof. Mirza Džananović, dok je o izazovima upravljanja kulturno-povijesnim nasljeđem Bosne i Hercegovine, sa osvrtom na kraljevski grad Bobovac, govorio direktor Zavoda za zaštitu spomenika F BiH mag.arh. Ante Vujinović. 
 
Riječi dobrodošlice u Vareš i na ovogodišnju manifestaciju uputio je Načelnik Zdravko Marošević s ponosom ističući da Bobovac, iako je Vareški, treba biti svih u Bosni i Hercegovini.
 
Učesnike susreta pozdravio je i gospodin Igor Nedera šef Terenskog ureda OSCE-a Travnik izražavajući zadovoljstvo što prisustvuje ovakvom događaju koji treba da preraste u tradiciju.
 
Načelnik Općine Jajce Edin Hozan zahvalio je domaćinima na organizaciji ovogodišnjih, drugih po redu susreta  i Misiji OSCE-a u BiH, Terenski ured u Travniku, na iniciranju i podršci u realizaciji ideje okupljanja kraljevskih gradova. Načelnik Hozan još jednom je pozdravio ideju okupljanja kraljevskih gradova i istakao da je važno razvijati turizam baštineći historiju kraljevskih gradova:
 
„Turizam je ozbiljna privredna grana koja donosi dobit, ali je u isto vrijeme lijepa i čista privredna djelatnost. Ovu našu ideju trebamo ozbiljno shvatiti, krenuti sa upoznavanjem, približavanjem jednih drugima, unaprjeđivanju međusobnih odnosa i tek kad sami postanemo svjesni onoga što imamo ispisat ćemo lijepu, drugačiju priču o našim gradovima, što će, siguran sam privući brojne goste u naše sredine“, naglasio je Hozan.
 
Susret je bio prilika da Jajce predstavi i svoje turističke potencijale, iskustva, projekte i sadržaje koji su uveliko otvorili vrata brojnim turistima u Jajce, o čemu je govorio direktor Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turstičkih  potencijala grada Jajca Anto Brtan.
 
Na Kraljevskom gradu Bobovcu održan je kulturno-zabavni program s performansima viteških skupina iz Ljubuškog, Jajca i Prijedora uz muzičku pratnju Ansambla srednjovjekovne glazbe “Fugato” iz Zenice. U okviru programa Jajce su predstavili, uz Vitezove kraljevskog grada Jajca i KUD „Jajce“, KUD „Stari grad Jajce“ i  Gradski duhački orkestar/Limena glazba Jajce. Ponosno su,  naši mali i veliki folkloraši, na Bobovcu odigrali svoje spletove igara, dok su članovi Limene glazbe, uz dvije sevdalinke, odsvirali i svojevrsnu himnu svoga grada „S one strane Plive“.  
 
Za učesnike manifestacije domaćini su upriličili obilazak mauzoleja, te kule Vis uz prezentaciju tradicionalne i srednjovjekovne gastro-ponude koju su pripremila udruženja građana iz Vareša.
 
Nakon susreta u Jajcu prošle godine, ove godine u Varešu, načelnik Općine Vareš Zdravko Marošević najavio je da već naredne susrete možemo očekivati u nekom drugom kraljevskom gradu. Tim povodom manifestaciji u Varešu prisustvovali su i načelnici općina Kakanj, Srebrenik i Ključ. 
 
bobovac5 bobovac4
 
bobovac2 bobovac1
 
bobovac14 bobovac29
 
bobovac10 bobovac12
 
bobovac15 bobovac16
 
bobovac18 bobovac21
 
bobovac23 bobovac26
 
bobovac27 bobovac28
 
bobovac8 bobovac9
 
bobovac13 bobovac31
 

Kontaktirajte nas

Općina Jajce
Ul. Nikole Šopa
70101 Jajce

  • Centrala: 030/658-011
  • Načelnik: 030/658-013

 

Vi ste ovdje: Početak Aktuelnosti Vijesti Općina Jajce učesnik manifestacije "Susret kraljevskih gradova – Bobovac 2023"