Općina Jajce

U Jajcu potpisani ugovori o stipendiranju studenata Općine Jajce za školsku 2022/2023 godinu

stipendije2023 1U Jajcu su danas potpisani Ugovori o stipendiranju 94 studenta koji su po Konkursu Općine Jajce ostvarili pravo na stipendiju za školsku 2022/2023. godinu.  Ugovore o stipendiranju sa studentima potpisao je Načelnik Općine Jajce Edin Hozan.
 
Općina Jajce već osamnaestu godinu izdvaja sredstva za stipendiranje dobrih i uspješnih studenata s područja općine Jajce. 
 
U 18 godina, Općina Jajce je dodijelila gotovo 3.000 stipendija i iz Budžeta, u svrhu stipendiranja, izdvojila blizu 3 miliona KM.
 
Pravo na stipendiju u školskoj 2022/2023. godini,  u iznosu od po 100,00 KM mjesečno, za deset školskih mjeseci, ostvarila su 94 studenta i to 18 studenata I godine, 27 studenata II godine, 17 studenata III godine, 18 studenata IV godine, 12 studenata V godine i 2 studenta VI godine studija.
 
Općina Jajce jedna je od rijetkih općina u Bosni i Hercegovini koja svojim stipendistima, po potpisivanju ugovora, uplati stipendiju u cjelokupnom iznosu od po 1.000,00 KM.
 
Uz iskrene čestitke stipendistima i roditeljima studenata, Načelnik Općine Jajce Edin Hozan naglasio je da je obrazovanje i sticanje znanja najvažnije, te izrazio zabrinutost zbog naglog pada studenata koji su za ovu godinu, a  u odnosu na prošle godine, aplicirali za Općinsku stipendiju, uz želje da će se stanje popraviti u godinama koje dolaze. 
 
Čestitam svima vama, studentima na dobrim rezultatima, a posebno roditeljima koji ulažu istinski napor kako bi obavljali jako zahtijevan zadatak odgajanja, obrazovanja i školovanja svoje djece. Ova stipendija je samo skromni doprinos i napor Općine Jajce koji traje već godinama. Obrazovanje je nešto najvažnije za jedan narod, jednu naciju i državu, smatram da je ovo jedan od važnijih programa koji Općina Jajce provodi i  sretni smo i ponosni što imamo mogućnost da stipendiramo naše studente. Obrazovanje je višestruko korisno u budućnosti, naročito ako se usmjerava u dobrom pravcu, iskreno se nadam da mi našu djecu obrazujemo i usmjeravamo u dobrom pravcu i da će gdje god bili biti korisni sredini u kojoj žive, a prvenstveno  korisni našem gradu, sebi i svojoj lokalnoj zajednici. Posebno čestitam onima najuspješnijima kojih je svake godine sve više i više i koji Jajce predstavlaju na najbolji mogući način. Općina Jajce uvijek pronađe adekvatan način da dodatno nagradi ovakve studente  i vjerujem da će tako biti i u budućnosti”, istakao je Načelnik Hozan na današnjoj svečanosti. 
 
Pravo na stipendiju po osnovu ocjena ostvarili su i učenici generacije, studenti prve godine, a Općina Jajce posebno je ponosna na studente koji kontinuirano, iz godine u godinu, ostvaruju visok prosjek ocjena, među kojima su:   
 
I GODINA – UČENICI GENERACIJE: Vinko Brtan, student Mašinskog fakulteta Univerziteta u Banja Luci, jedan od dva prošlogodišnja učenika generacije, Emina Mešinović, studentica kompjuterskih nauka Univerziteta u Sarajevu i Franko Ćosić, student Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, učenici sa svim peticama. 
 
II GODINA: Enes Mecavica student Politehničkog fakulteta Univerziteta u Zenici sa prosjekom 8,7  i Nikolina Šimunović, studentica politologije Sveučilišta u Zagrebu, sa prosjekom 3,78. 
 
III GODINA: Fatima Imamović, studentica Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli sa prosjekom 9,12, David Jeličić, student Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, sa prosjekom 3,5 i Lejla Makić, Fakultet zdravstvenih studija – Univerzitet u Sarajevu sa prosjekom 8,39. 
 
IV GODINA: Dario Klarić, student računarstva Sveučilišta u Mostaru sa prosjekom 4,0  i Antonija Spajić, studentica novinarstva Sveučilišta u Mostaru sa prosjekom 3,88.  
 
V GODINA: Monika Idžanović, studentica Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, odsijek sestrinstvo, sa prosjekom 4,75 i Martina Bogić studentica građevinarstva Sveučilišta u Zagrebu, sa prosjekom 4,30. 
 
VI GODINA: Mia Bogić studentica stomatologije Univerziteta u Banjoj Luci, sa  prosjekom ocjena 9,14 i Emina Duranović studentica Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli sa prosjekom 8,87. 
 
Mladim Jajčanima, budućim ljekarima, inžinjerima, pravnicima, arhitektima, profesorima, ekonomistima, novinarima, sociolozima, nastavnicima…. želimo uspjeh u nastavku školovanja uz nadu da će se po završetku školovanja vratiti u svoj grad i stečeno znanje uložiti u razvoj svoje sredine.
 
stipendije2023 13 stipendije2023 3
 
stipendije2023 4 stipendije2023 6
 
stipendije2023 7 stipendije2023 9
 
stipendije2023 11 stipendije2023 12
 

Kontaktirajte nas

Općina Jajce
Ul. Nikole Šopa
70101 Jajce

  • Centrala: 030/658-011
  • Načelnik: 030/658-013

 

Vi ste ovdje: Početak Aktuelnosti Vijesti U Jajcu potpisani ugovori o stipendiranju studenata Općine Jajce za školsku 2022/2023 godinu