Općina Jajce

Svečano otvaranje 43. Pozorišnih/Kazališnih igara

43.Pozorišne igre 3Grad Jajce 28. juna, petak, otvara svoja vrata za glumce i ljubitelje pozorišta. Počinju 43. Pozorišne/Kazališne igre BiH, najznačajniji pozorišni kulturni događaj u Bosni i Hercegovini.
 
U osam dana, od 28. juna do 5. jula 2024. godine u Jajcu, na daskama Pozorišne dvorane Doma kulture, u takmičarskom programu, bit će prikazano sedam predstava. Pozorišne igre u Jajcu će i ove godine obilježiti i bogat prateći program koji će promovisati umjetnost.
 
Ključ grada Jajca tokom festivalskih dana, brižno će čuvati dugogodišnji prijatelj Igara u Jajcu, teatrolog  Strajo Krsmanović, direktor Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine. 
 
Selektor 43. Pozorišnih/Kazališnih igara BiH je Zoran Mlinarević, dramaturg i vanredni profesor za oblast Dramaturgija na Univerzitetu u Sarajevu.
  
Najznačajniji pozorišni kulturni događaj u Bosni i Hercegovini Pozorišne/Kazališne igre BiH, 43. po redu otvara predstava „Tri prikazivanja Boga“ u režiji Aleša Kurta i izvedbi Narodnog pozorišta Tuzla.
 
43.Pozorišne igre 1Na sceni Doma kulture Jajce, u takmičarskom dijelu, bit će izvedeno 7 predstava:
 
 
1.TRI PRIKAZIVANJA BOGA, režija Aleš Kurt, Narodno pozorište Tuzla;
 
2.STEPSKI VUK, Herman Hesse, režija i dramatizacija Tamara Kučinovi, Hrvatsko narodno kazalište Mostar;
 
3.MARLENE DIETRICH, režija Haris Pašović,  Narodno pozorište Sarajevo;
 
4.OTHELLO, William Shakespeare, režija Oksana Dimitriieva, Sarajevski ratni teatar SARTR;
 
5.MALI RATOVI I KABINE ZARE, Vida Davidović, režija Ivica Buljan, Narodno Pozorište RS-a Banjaluka;         
 
6.OTAC, Florian Zeller, režija Dino Mustafić, Kamerni Teatar 55 Sarajevo;
 
7.DRAMA O MIRJANI I OVIMA OKO NJE, Ivor Martinić, režija Nermin Hamzagić, Bosansko narodno pozorište, Zenica;
 
 
U čast nagrađenih bit će odigrana predstava HRKAČI u režiji Nikole Pejakovića, u izvedbi Narodnog Pozorišta Republike Srpske Banjaluka.
 
Stručni žiri ovogodišnjih Igara čine: Ivan Leo Lemo, Slađana Kilibarda i Hasan Zahirović. Nagradu za najbolju predstavu u cjelini dodjeljuje i Žiri publike grada Jajca u sastavu: Asima Agić, Bruno Grebenar, Alen Jašarević, Josipa Bogić i Dragan Rajić.
 
Voditeljica ovogodišnjih okruglih stolova je Tina Laco teatrologinja, glumica i profesorica na Sveučilištu u Mostaru i selektorica 39. Pozorišnih/Kazališnih igara BiH.
 
U okviru Pozorišnih/Kazališnih igara održat će se i radionice za mlade pod vodstvom pedagoga, glumca, dramaturga, teatrologa i prevodica Hasana Zahirovića i Adise Zuberović pozorišne i filmske glumice, magistrice dramskih i filmskih nauka i pedagoga glume.
 
Vrata grada Jajca bit će otvorena za glumce i ljubitelje pozorišta od 28. juna do 5. jula kada će Ključ grada Jajca biti u rukama glumaca.
 
Generalni pokrovitelj Igara je Općina Jajce, a organizator i domaćin JU „Dom kulture“ Jajce.
 
Zvanični i prateći program 43. Pozorišnih/Kazališnih igara BiH preuzmite OVDJE
 

Kontaktirajte nas

Općina Jajce
Ul. Nikole Šopa
70101 Jajce

  • Centrala: 030/658-011
  • Načelnik: 030/658-013

 

Vi ste ovdje: Početak Aktuelnosti Vijesti Svečano otvaranje 43. Pozorišnih/Kazališnih igara