Općina Jajce

E matičar – OPĆINA JAJCE

Osobe čije se matične knjige vode na području Općine Jajce svoje izvode iz matičnih knjiga, uvjerenja o državljanstvu i uvjerenja o slobodnom bračnom stanju mogu zatražiti putem ovog obrazca.

Dokumenti će biti dostavljeni poštom, a pošiljke će se slati preporučeno sa dostavnicom na adresu naznačenu u zahtjevu.

Potrebno je prije uplate zatražiti provjeru da li se traženi podaci vode u evidenciji Općine Jajce. Provjeru možete izvršiti u Matičnom uredu Općina Jajce na telefon broj:030 658 011 ili na email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..

Uz zahtjev je neophodno priložiti skenirani identifikacioni dokument (pasoš, lična karta), kopiju, odnosno skenirani dokaz o uplati na ime općinske administrativne takse i troškova dostave-poštarine.

Lica ovlaštena za traženje izvoda i uvjerenja iz matične knjige (član 64. Zakona o matičnim knjigama (”Sl. novine FBiH”, br. 37/12 i 80/14).

Izvodi iz matičnih knjiga i uvjerenja o činjenicama iz matičnih knjiga izdaju se na usmeni ili pisani zahtjev lica na koje se odnose podaci, njegovog punomoćnika ili člana njegove uže porodice (bračni partner – bračni, vanbračni, te djeca rođena u braku i vanbračnoj zajednici, usvojena i pastorčad) i šire porodice (roditelji – otac, majka, očuh, maćeha, usvojitelj, unuci, braća, sestre, djedovi i bake), usvojitelja ili staratelja. Ako se utvrdi da ne postoje zakonski uslovi da se izda izvod ili uvjerenje o podacima iz matičnih knjiga – u tom slučaju organ uprave općine i grada nadležan za matične knjige donosi rješenje kojim se odbija zahtjev stranke.

Postupak izdavanja izvoda iz matičnih knjiga putem e-matičara

1. Popunite obrazac

2. Uz obrazac potrebno je priložiti skenirani/kopirani dokument sa slikom (lična karta/pasoš) radi identifikacije podnosioca zahtjeva

Traženi izvod iz matičnih knjiga šaljemo preporučenom poštom na adresu navedenu u zahtjevu.

U skladu sa Zakonom o zaštiti ličnih/osobnih podataka, Općina Jajce garantuje da se vaši lični podaci neće koristiti u bilo koje druge svrhe osim onih predviđenih za obradu zahtjeva za izdavanje Izvoda iz matičnih knjiga.

Administrativna taksa za izdavanje izvoda i uvjerenja                                             

Izvod iz matične knjige rođenih   3,00 KM 

Izvod iz matične knjige rođenih – međunarodni  10,00 KM 

Izvod iz matične knjige vjenčanih   3,00 KM 

Izvod iz matične knjige vjenčanih – međunarodni 10,00 KM

Izvod iz matične knjige umrlih   3,00 KM

Izvod iz matične knjige umrlih – međunarodni  10,00 KM 

Uvjerenje o državljanstvu    4,00 KM

Uvjerenje o slobodnom bračnom stanju   4,00 KM

CIJENA DOKUMENTA = ADMINISTRATIVNA TAKSA+CIJENA POŠTARINE (u BiH iznose 5,00 KM, a za inostranstvo 10,00 KM).

PRIMJERI:

  • U BiH treba vam Izvod iz matične knjige rođenih (rodni list), PLAĆATE: 3,00 + 5,00 KM = 8,00 KM
  • U inostranstvu trebate Izvod iz matične knjige rođenih - međunarodni (rodni list), PLAĆATE: 10,00 + 10,00 KM = 20,00 KM (obračanuto po kursu EUR-a na dan uplate)

INSTRUKCIJE ZA UPLATU IZ INOSTRANSTVA POGLEDAJTE OVDJE

INSTRUKCIJE ZA UPLATE IZ BiH POGLEDAJTE OVDJE

Lica koja izvode iz matičnih knjiga žele preuzeti u matičnom uredu neke od općina u Federaciji Bosne i Hercegovine mogu na e-mail adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. poslati zahtjev za verifikaciju svog upisa sa sljedećim podacima: ime, prezime, datum i mjesto rođenja, ime i prezime roditelja. Upis će biti verifikovan i nakon toga izvod je moguće dobiti u bilo kojem općinskom matičnom uredu u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Radno vrijeme Matičnog ureda u Jajcu je od 7:00 do 15:30 sati od ponedjeljka do petka.

Za sve informacije možete se obratiti na e-mail adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Matična knjiga rođenih Matična knjiga vjenčanih Matična knjiga umrlih Uvjerenje o državljanstvu Uvjerenje o slobodnom bračnom stanju nešto drugo
The maximum file size is 2mb (jpg, jpeg, png, pdf, doc)
The maximum file size is 2mb (jpg, jpeg, png, pdf, doc)

Kontaktirajte nas

Općina Jajce
Ul. Nikole Šopa
70101 Jajce

  • Centrala: 030/658-011
  • Načelnik: 030/658-013

 

Vi ste ovdje: Početak E-matičar