Općina Jajce

Pokrenut novi „Diaspora Invest“ projekt vrijedan 15,7 miliona dolara

1dijaspora invest2Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) u Sarajevu je u petak ozvaničila početak novog petogodišnjeg „Diaspora Invest“ projekta, vrijednog 15,7 miliona dolara. 
 
Obraćanjem ambasadora  SAD-a Michaela Murphya zvanično pokrenut novi projekt Vlade Sjedinjenih Američkih Država koji će pomoći bh. građanima koji žive u inostranstvu da ulažu u budućnost BiH.
 
Novi projekt ima za cilj, u narednih pet godina, privući najmanje 50 miliona dolara novih ulaganja dijaspore, otvaranje 2000 radnih mjesta i pružanje podrške 600 kompanija koje vodi dijaspora. Osim toga, projekat će povezati dijasporu s njihovim zajednicama pružajući im priliku da prenesu znanja i vještine koje su stekli dok su živjeli van BiH, te iskoristiti utjecaj dijaspore za zagovaranje reformi koje će BiH učiniti boljim mjestom za poslovanje.
 
Ambasador SAD-a Michael Murphy na ovom događaju izjavio je da vjeruju da dijaspora može igrati važnu ulogu u promociji pozitivnih promjena u BiH, posebno po pitanju ekonomije. Dodao je da to baziraju na iskustvima prethodnog „Diaspora Invest“ projekta koji je rezultirao s 28 miliona dolara investicija i 1.500 novih radnih mjesta.
 
Na prezentaciji je istaknuto da će USAID „Diaspora Invest“ projekt podržati socijalnu koheziju i ojačati veze unutar zajednice, oslanjajući se na znanje, resurse i mreže koje dijaspora već ima. 
 
 4dijaspora invest2 2dijaspora invest2 copy
 

Kontaktirajte nas

Općina Jajce
Ul. Nikole Šopa
70101 Jajce

  • Centrala: 030/658-011
  • Načelnik: 030/658-013

 

Vi ste ovdje: Početak Aktuelnosti Dijaspora Pokrenut novi „Diaspora Invest“ projekt vrijedan 15,7 miliona dolara