Završen 3. Sajam turizma i eko proizvoda STEP-Jajce 2016
- Objavljeno: 26.05.2016.
- Klikova: 1661
Minula dva dana u Jajcu su bila u znaku 3. Sajma turizma i eko proizvoda STEP 2016 koji je označio i početak turističke sezone u Jajcu, a novim, obogaćenim sadržajima, Sajam je ove godine privukao veliki broj izlagača. Grad Jajce je uz 3. Sajam turizma i eko proizvoda STEP-Jajce 2016. dobio i gradski sat.
Sajam je otvorio Premijer SBK/KSB Tahir Lendo podsjećajući da je maj mjesec prepun sajamskih događaja kojima se može ponositi i Srednjobosanski kanton.
„ I ovaj Sajam u Jajcu, u prelijepom ambijentu, je jedna od manifestacija koje krase maj mjesec u našem Kantonu čime postajemo referentni po svim ovim događajima. Čestitam izlagačima koji imaju sve veću lepezu svojih proizvoda koje Evropa traži, a to je organska proizvodnja. Čestitam Općini Jajce i Načelniku za stvaranje ambijenta za organsku proizvodnju, ali i predstavljanje te proizvodnje“, istakao je Premijer Lendo.
Pozdravljajući goste i izlagače Načelnik Općine Jajce Edin Hozan poručio je da je cilj ovog sajamskog projekta poslati poruku iz Jajca o značaju očuvanja domaće proizvodnje.
„Sretan sam što već treću godinu organizujemo ovu za nas značajnu manifestaciju promocije turizma i eko proizvoda. Želimo uključiti što veći broj naših građana u eko proizvodnju i u tom smislu ovogodišnji Sajam obilježiće i stavljanje u funkciju dva mlinčića na Plivskom jezeru. Mlinčići će mljeti žito i biti svojevrsna turistička atrakcija za posjetioce. Sve ovo treba da rezultira u širenju i bogaćenju gastromanske ponude, a svakako i ponude naših ugostitelja“, rekao je Načelnik Hozan.
Zahvalnost Općini Jajce, Vladi Kantona i Ministarstvu privrede SBK, ali i svim izlagačima i učesnicima 3. Sajma turizma i eko proizvoda STEP-Jajce 2016 uputio je i Predsjednik organizacionog odbora Sajma i direktor Agencije za kulturno-historijsku i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca Huso Hadžić.
„Jajce je jedinstven grad kada se govori o turizmu, pogotovo povijesnom, te nije slučajno da su zbog toga mnogi vladari birali ovaj grad kao svoje sjedište“, istakao je Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore FBiH i dodao da će i Komora učiniti sve da grad Jajce promovira u najboljem svjetlu.
„Želimo naš Sajam ucrtati na kartu prepoznatljivih sajmova kako u našoj zemlji tako i šire“ poručio je na svečanosti otvaranja 3. sajma turizma i eko proizvoda STEP-Jajce 2016 predsjedavajući OV Jajce Mirko Ljubez.
Svečanosti otvaranja Sajma prisustvovali su ministri u Vladi SBK na čelu sa Premijerom Tahirom Lendom, načelnici općina iz SBK i delegacije gradova partnera Jajca: Grada Virovitica predvođena gradonačelnikom Ivicom Kirinom i Tomislavgrada predvođena predsjedavajućim Općinskog vijeća Matom Kelavom te Grada Novska, s kojim Općina Jajce ima dobru saradnju, predvođena gradonačelnikom Vladom Klasanom.
Sajam je održan na otvorenom, u centru grada, između dvije kapije, a ove godine okupio je više od 40 zainteresovanih proizvođača eko proizvoda, turističke agencije, hotelijere i ugostitelje iz svih gradova Bosne i Hercegovine, ali i inostranstva. Po drugi put na Sajmu se predstavila Virovitica, a po prvi put Udruga bosanskih Hrvata „Prsten“ iz Zagreba.
Generalni pokrovitelj 3. Sajma turizma i eko proizvoda „STEP Jajce 2016“ je Općina Jajce, a nositelj aktivnosti bila je Agencija za kulturno-historijsku i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca.
U okviru Sajma upriličen je Okrugli sto na temu „Strateški okvir za upravljanje turističkom destinacijom općine Jajce” o kojoj je govorio prof.dr. Almir Peštek, profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu. Naime, profesor Peštek je uradio Studiju stateškog upravljanje destinacijom grada Jajca koja će biti okvir za dalje aktivnosti i pokazati na koji način bi se moglo efikasno upravljati potencijalima grada Jajca, odnosno na koji način pretvoriti potencijale koje postoje u vrijedan ekononomski resurs. Prema riječima prof.dr. Pešteka kroz studiju su identificirani pravci razvoja turizma Jajca gdje će se od tradicionalnog razvoja turizma, koji sada postoji, trebati intezivnije raditi na razvoju specifičnih oblika turizma, koji i sada postoje, ali su nedovoljno razvijeni, kao što je sportski, kongresni i konferenciji turizam. Osim toga Jajce, kako ističe prof. Peštek, ima izuzetne potencijale za razvoj eko i agro turizma.
„Turizam bi na neki način mogao biti motor razvoja grada i integrativni faktor koji će osigurati zaposlenje ne samo ljudima u turističkoj djelatnosti nego i u proizvodnji hrane, trgovini i transportu”, istakao je profesor Peštek.
Drugog dana Sajma upriličen je Okrugli sto na temu „Tradicionalni proizvodi u turističkoj ponudi Jajca“.
Sajam je pratio i kulturno-zabavni program upriličen prvog dana u večernjim satima na platou Doma kulture, a svečanost otvaranja Sajma uveličali su članovi Limene glazbe/Duhačkog orkestra Jajce, a grad Jajce uz 3. Sajam turizma i eko proizvoda STEP-Jajce 2016. dobio i gradski sat.
